Arsenaal Woerden

Ooit een militair magazijn, nu een viersterren hotel met bar, restaurant en verswinkel. Rijksmonument Het Arsenaal onderging een grondige verbouwing, met behoud van alle monumentale elementen. Knauf leverde een totaalsysteem aan dekvloeren, scheidingswanden en plafonds onder de prestatiegarantie KnaufZeker. Extra aandachtspunt was al het noodzakelijke maatwerk ter plekke.

Maatwerk resulteert in prachtig stadshotel

Ooit een militair magazijn, nu een viersterren hotel met bar, restaurant en verswinkel. Rijksmonument Het Arsenaal onderging een grondige verbouwing, met behoud van alle monumentale elementen. Bij de verbouwing is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande materialen. Aan de monumentale delen is zo min mogelijk gedaan. 

KnaufZeker

Omdat de verbouwing van een monument al een uitdaging op zich is, werd besloten voor alle constructieve afbouwmaterialen één leverancier te kiezen, Knauf. Mede vanwege de KnaufZeker prestatiegarantie die vooraf zekerheid biedt dat de bouwfysische bestekeisen gehaald worden. Reductie van geluidsoverdracht, contactgeluiden en een juiste brandcompartimentering waren voor de horecafunctie die het nieuwe stadshotel vervult cruciaal.

Geluidsreductie

Om aan de voorgeschreven geluidsreductie te voldoen, werd extra ingezet op de verdiepingsvloer tussen restaurant en hotel. Deze moest voldoende massa hebben, maar een relatief laag gewicht hebben om de houten balken niet teveel te belasten. Daartoe is een schuimbetonvloer toegepast op een isolatielaag om de vloer akoestisch los van de houten balken te houden. De 20 cm dikke laag schuimbeton is weer afgewerkt met de geluidisolerende droge dekvloer Knauf Brio 18WF. Deze Brio vloer met steenwol als onderlaag zorgt voor de nivellering van het schuimbeton.

Bij de scheidingswanden is bewust gekozen voor extra kwaliteit. Overal is 12,5 mm Knauf Diamond board gebruikt. Deze platen zijn extra brandwerend, hebben een harder oppervlak (impact resistant) en zijn beter geschikt voor vochtige ruimten.

Maatwerk

Kenmerkende eigenschap van oude panden is de royale marge in hoofdmaten. Met KnaufZeker Uitgebreid bood Knauf extra ontzorging die zich vertaalde in een projectboek waarin details van elk wand- en vloertype zijn opgenomen. Op de tekeningen van het Arsenaal leek alles logisch, maar theorie en praktijk bleken toch echt verschillend. Niets was recht. Veel tussenwanden schampten balken of kwamen niet gecentreerd uit op kolommen. Daarom is vooraf in het werk de exacte inpassing van alle scheidingsconstructies uitgezet. Voor het integreren van de zichtbare balkconstructies kon afbouwer ASM al zijn vaardigheden inzetten. In de aansluitingen van Diamond Board tegen de balken is veel werk gaan zitten, tot aan details waarbij daadwerkelijk is gefiguurzaagd.

Op het resultaat kunnen alle betrokken partijen trots zijn: een prachtig stadshotel met behoud van historische elementen.

Betrokken partijen

Opdrachtgever
Gebroeders Okkerman Vastgoed, Woerden

Architect
XS Architecten, Amersfoort

Aannemer
Bolton Bouw, Woerden

Verwerker
ASM Afbouwsystemen, Zeewolde 

Prestaties

  • Brandwerend
  • Extra geluidsisolerend
  • Reductie contactgeluid

Creating Room for Living
Bij Knauf vinden we dat iedereen een ideale omgeving verdient om in te wonen, te werken of te verblijven. Want mensen voelen zich het prettigst in een woning of gebouw dat is afgestemd op hun wensen en behoeften. Daar is het bijvoorbeeld fijner wonen, prettiger werken of makkelijker leren. Meer over deze visie

Hoofdkantoor
Mesonweg 8 - 12
3542 AL Utrecht
Tel: 030 - 247 33 11
Fax: 030 - 240 96 90
Contact via e-mail

Productielocatie:
Logistiekweg 7
4906 AB Oosterhout

Knauf Techniek
Voor al je technische vragen.
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Tel: 030 - 247 33 89
Fax: 030 - 240 96 97

Over Knauf
Disclaimer en Privacy

Colofon
Website door Zicht