Exoskelet

Maak nu je werk lichter!

Spaar je kracht voor later met het Exoskelet van Knauf

Je lijf is je kostbaarste bezit. En in jouw vak, is het ook je belangrijkste gereedschap. Dus wees er zuinig op. Met het unieke Exoskelet van Knauf, speciaal ontwikkeld voor de werkzaamheden in de (af)bouw, krijg je de nodige extra ondersteuning. Het maakt de werkzaamheden boven je hoofd lichter en zorgt voor onmisbaar lijfbehoud. Voor nu, voor straks en voor later!

Exoskelet on tour

Nieuwsgierig? Vanaf 5 september tot en met 31 oktober 2023 reist het Exoskelet door het land. Kijk hieronder voor de agenda en zie wanneer we bij jou in de buurt zijn! 

Meer informatie over starttijd, invulling en bitterballen vind je bij jouw dealer.

Agenda Exoskelet Roadshow

Spaar je kracht voor later met het Exoskelet van Knauf!

Aanschaf Exoskelet

Wil je het Knauf Exoskelet testen op de bouw? Vraag een demo aan via het webformulier en ontvang een gratis t-shirt!
 

Je kunt ook altijd contact op nemen met onze adviseurs of Frank van der Mooren. Daarnaast kun je ook terecht bij een Knauf Machinetechniek Service Dealer bij jou in de buurt.

Vraag een demo aan

We maken ons sterk voor het exoskelet in de bouw

Knauf werkt al enige tijd, samen met TNO en NOA, aan de vraag hoe het gebruik van een arm-ondersteunend exoskelet het werk van de stukadoor kan verlichten. Algemeen bekend is dat werknemers van zware beroepen te maken krijgen met fysieke problemen. Uitval door ziekte of zelfs arbeidsongeschiktheid komt helaas regelmatig voor. Met het onderzoek willen we nagaan of een exoskelet kan bijdragen aan een duurzame inzetbaarheid van stukadoors, een verbetering van arbeidsomstandigheden en daarmee aan de aantrekkelijkheid van het prachtige stukadoorsvak. 

Bekijk de video hieronder, waar Machinemaster Gio vertelt over de voordelen van het werken als stukadoor met het Knauf Exoskelet:

Video's Exoskelet

De werking van het Knauf Exoskelet komt goed naar voren in onze video's. Ben jij op zoek naar een instructievideo of wil je het Exoskelet in actie zien? Je vindt al onze video's hier!

Bekijk onze video's

Onderzoek

Na positieve resultaten uit eerdere studies naar een arm-ondersteunend exoskelet bij stukadoors in 2019 en 2020, hebben we in 2021 met een praktijkonderzoek gekeken in hoeverre het gebruik van het exoskelet in de dagelijkse praktijk inderdaad verlichtend werkt en geaccepteerd wordt. Voor dit vervolgonderzoek hebben we opnieuw testpersonen geworven, 39 in totaal. Zij werden zes weken lang gevolgd bij het gebruik van het exoskelet tijdens hun dagelijkse werkzaamheden. Met als doel om vast te stellen hoe het exoskelet gebruikt wordt, wat de effecten zijn op gedrag, productiviteit en acceptatie. En uiteraard wat de effecten zijn op de lichamelijke belasting en vermoeidheid. Lees hier over de motivatie van enkele testpersonen om aan het onderzoek deel te nemen.

Resultaten langdurig praktijkonderzoek 2021

Tijdens het praktijkonderzoek van TNO in opdracht van Knauf en NOA bleek de meerderheid van de stukadoors het exoskelet in de dagelijkse praktijk ook echt te gebruiken. De overgrote meerderheid van de stukadoors (93%) geeft aan dat het exoskelet ze lichamelijke ondersteunt. 45% geeft daarnaast aan dat zij zich minder vermoeid voelden aan het eind van de dag. 65% van de stukadoors wil het exoskelet in de toekomst gaan gebruiken. De deelnemende stukadoors bleken het exoskelet vooral aan te trekken bij het stukadoren van plafonds. Lees hier het volledige persbericht over de resultaten en bekijk ook het TNO onderzoeksrapport

Ook voor plafondmonteurs interessant

Als Knauf vinden we het belangrijk om dichtbij onze klantgroepen te staan en goed te luisteren naar hun ervaringen en uitdagingen. Op die manier blijven we uiteraard ook in de toekomst actief naar mogelijke ontwikkelingen kijken, die de professional kunnen ondersteunen bij het uitoefenen van hun vak. Daarom hebben we dit onderzoek vorig jaar dan ook uitgebreid naar de droge afbouw doelgroep. Ook hier heeft TNO het onderzoek geleid en zijn de voorlopige conclusies dat voor plafondmonteurs het arm-ondersteunend exoskelet verlichtend werkt. Meer info over het onderzoek en het onderzoeksrapport vind je hier!

Exoskelet op de markt

De onderzoeksresultaten laten zien dat onze doelgroep van stukadoors gebaat is bij een exoskelet en er ook welwillend tegenover staat. In het andere onderzoek van TNO in opdracht van Knauf Group is aangetoond dat ook voor plafondmonteurs het arm-ondersteunend exoskelet verlichtend werkt. Voor Knauf genoeg reden om de acceptatie en het gebruik van exoskeletten te stimuleren. Knauf gaat daarom dit bewezen exoskelet binnenkort in de productportfolio opnemen, zie hieronder de button voor meer informatie rondom aanschaf. Uiteraard hopen we intensief samen te blijven werken met NOA en andere betrokken partijen, om de acceptatie en het gebruik van het exoskelet in de afbouwsector te stimuleren. Met als primair doel het werk te verlichten en als gevolg daarvan de professional hiermee duurzaam inzetbaar te houden en het vak aantrekkelijk te maken voor nieuwe aanwas!

Consortium partners

knauf TNO NOA

Sponsors

Goudseverzekering  FNV CNVPFT KnaufGroup

Veel media aandacht

Het exoskelet inzetten voor de bouw is een hot topic op het moment. De onderzoeken van Knauf in samenwerking met TNO en NOA hebben daarom de afgelopen jaren veel media aandacht opgeleverd. Bekijk hier het overzicht.

Bekijk publicaties

FAQ Exoskelet

Wat is de levensduur van het Knauf Exoskelet?

Het Knauf Exoskelet is nu circa 3 jaar vol in gebruik bij een aantal stukadoors. Tot nog toe blijkt het Knauf Exoskelet erg robuust en gaan we ervan uit dat het makkelijk 5 jaar meegaat, maar waarschijnlijk veel langer. Mocht er toch iets kapot gaan, zijn alle delen eenvoudig te vervangen.
 

Hoeveel ondersteunt het Knauf Exoskelet?

Het Knauf Exoskelet ondersteunt 1,5 tot 4 kg per arm. De kracht is eenvoudig per arm in te stellen met behulp van een ingebouwde inbussleutel.
 

Hoe houd ik het Knauf Exoskelet schoon?

Het Knauf Exoskelet is zeer robuust en mag vies worden. Gipsvlekken moet je laten drogen en afborstelen. Je kunt af en toe de hogedrukreiniger erover halen om het Exoskelet in zijn geheel te reinigen.
 

Kan ik samen met collega’s een Knauf Exoskelet delen?

Ja, dat kan zeker. Als de collega’s veel groter of kleiner zijn in de lengte of breedte dan is het wel noodzakelijk het Exoskelet te verstellen naar de juiste lengte en breedte per persoon.

Is het instellen makkelijk?

Ja, het Exoskelet is eenvoudig in te stellen. Er zijn drie instellingen: de lengte van het Exoskelet, de breedte van het Exoskelet en de armlengte kunnen worden ingesteld.

Word ik minder sterk als ik het Knauf Exoskelet gebruik?

Nee, je blijft even sterk. De repeterende zware bewegingen worden verlicht, waardoor overbelasting voorkomen wordt. Je hoeft dus niet extra naar de sportschool.

Hoe werkt het onderhoud van het Knauf Exoskelet?

Af en toe schoonborstelen of schoonspuiten met de hogedrukreiniger. Bij langdurig gebruik in een stoffige omgeving kunnen de onderste scharnieren van de rugstangen gaan piepen. Dit is zeer eenvoudig te verhelpen door de stangen 180 graden te draaien, dan kunnen ze uit het scharnier. Vervolgens kun je het scharnier schoonblazen en inspuiten met siliconenspray.

Zit er garantie op het Knauf Exoskelet?

Ja, je hebt één jaar volledige garantie op alle onderdelen.

Wat kost het Knauf Exoskelet?

€ 2.500,- exclusief BTW.

Kan ik een Exoskelet vergoed krijgen door de AOV?

Een aantal verzekeraars vergoeden een deel van het Exoskelet, omdat het preventief werkt tegen blessures.

Achmea 50%, Goudse 25%, ASR 50% en Interpolis 50%.

Waar koop ik het Exoskelet?

Bij de Knauf Machinetechniek Service Dealer of bij een Knauf medewerker.

Kan ik een demo krijgen?

Dat kan, ga langs je Service Dealer of meld je aan via: Knauf Exoskelet demo aanvraag | Knauf. Een medewerker van Knauf komt dan langs op de bouw. Je kan het demoskelet dan ter plekke met ons uitproberen, dan voel je snel genoeg dat het werkt.

Meer weten?

Frank van der Mooren
Projectleider Exoskelet

06 53 10 57 08
[email protected]