Exoskelet

We maken ons sterk voor het exoskelet in de bouw

Knauf werkt al enige tijd, samen met TNO en NOA, aan de vraag hoe het gebruik van een arm-ondersteunend exoskelet het werk van de stukadoor kan verlichten. Algemeen bekend is dat werknemers van zware beroepen te maken krijgen met fysieke problemen. Uitval door ziekte of zelfs arbeidsongeschiktheid komt helaas regelmatig voor. Met het onderzoek willen we nagaan of een exoskelet kan bijdragen aan een duurzame inzetbaarheid van stukadoors, een verbetering van arbeidsomstandigheden en daarmee aan de aantrekkelijkheid van het prachtige stukadoorsvak. 

Bekijk de video hieronder, waar Machinemaster Gio vertelt over de voordelen van het werken als stukadoor met het Knauf Exoskelet:

Masterpiece #26 - Lichter werken met het Knauf Exoskelet


Onderzoek

Na positieve resultaten uit eerdere studies naar een arm-ondersteunend exoskelet bij stukadoors in 2019 en 2020, hebben we in 2021 met een praktijkonderzoek gekeken in hoeverre het gebruik van het exoskelet in de dagelijkse praktijk inderdaad verlichtend werkt en geaccepteerd wordt. Voor dit vervolgonderzoek hebben we opnieuw testpersonen geworven, 39 in totaal. Zij werden zes weken lang gevolgd bij het gebruik van het exoskelet tijdens hun dagelijkse werkzaamheden. Met als doel om vast te stellen hoe het exoskelet gebruikt wordt, wat de effecten zijn op gedrag, productiviteit en acceptatie. En uiteraard wat de effecten zijn op de lichamelijke belasting en vermoeidheid. Lees hier over de motivatie van enkele testpersonen om aan het onderzoek deel te nemen.

Resultaten langdurig praktijkonderzoek 2021

Tijdens het praktijkonderzoek van TNO in opdracht van Knauf en NOA bleek de meerderheid van de stukadoors het exoskelet in de dagelijkse praktijk ook echt te gebruiken. De overgrote meerderheid van de stukadoors (93%) geeft aan dat het exoskelet ze lichamelijke ondersteunt. 45% geeft daarnaast aan dat zij zich minder vermoeid voelden aan het eind van de dag. 65% van de stukadoors wil het exoskelet in de toekomst gaan gebruiken. De deelnemende stukadoors bleken het exoskelet vooral aan te trekken bij het stukadoren van plafonds. Lees hier het volledige persbericht over de resultaten en bekijk ook het TNO onderzoeksrapport

Bekijk hieronder de video waarin stukadoor Donny vertelt over zijn ervaringen met het exoskelet:

exoskelet interview

Ook voor plafondmonteurs interessant

Als Knauf vinden we het belangrijk om dichtbij onze klantgroepen te staan en goed te luisteren naar hun ervaringen en uitdagingen. Op die manier blijven we uiteraard ook in de toekomst actief naar mogelijke ontwikkelingen kijken, die de professional kunnen ondersteunen bij het uitoefenen van hun vak. Daarom hebben we dit onderzoek vorig jaar dan ook uitgebreid naar de droge afbouw doelgroep. Ook hier heeft TNO het onderzoek geleid en zijn de voorlopige conclusies dat voor plafondmonteurs het arm-ondersteunend exoskelet verlichtend werkt.

Exoskelet op de markt

De onderzoeksresultaten laten zien dat onze doelgroep van stukadoors gebaat is bij een exoskelet en er ook welwillend tegenover staat. In het andere onderzoek van TNO in opdracht van Knauf Group is aangetoond dat ook voor plafondmonteurs het arm-ondersteunend exoskelet verlichtend werkt. Voor Knauf genoeg reden om de acceptatie en het gebruik van exoskeletten te stimuleren. Knauf gaat daarom dit bewezen exoskelet binnenkort in de productportfolio opnemen, zie hieronder de button voor meer informatie rondom aanschaf. Uiteraard hopen we intensief samen te blijven werken met NOA en andere betrokken partijen, om de acceptatie en het gebruik van het exoskelet in de afbouwsector te stimuleren. Met als primair doel het werk te verlichten en als gevolg daarvan de professional hiermee duurzaam inzetbaar te houden en het vak aantrekkelijk te maken voor nieuwe aanwas!

Aanschaf Exoskelet

Dat de meerderheid van de stukadoors het exoskelet wil gaan gebruiken, geeft Knauf voldoende reden om het exoskelet van ontwikkelaar Skelex voor een introductieprijs op de markt te brengen. Wil je het Knauf Exoskelet aanschaffen of een demo aanvragen? Neem contact op met onze adviseurs of Frank van der Mooren. Daarnaast kun je ook terecht bij een Knauf Machinetechniek Service Dealer bij jou in de buurt of het webformulier invullen.

Vraag een demo aan

Consortium partners

knauf TNO NOA

Sponsors

Goudseverzekering  FNV CNVPFT KnaufGroup

Veel media aandacht

Het exoskelet inzetten voor de bouw is een hot topic op het moment. De onderzoeken van Knauf in samenwerking met TNO en NOA hebben daarom de afgelopen jaren veel media aandacht opgeleverd. Bekijk hier het overzicht.

Bekijk publicaties

Meer weten?

Frank van der Mooren
Projectleider Exoskelet

06 53 10 57 08
[email protected]