Resultaten praktijktest in gecontroleerde omgeving
In december 2020 testte TNO in samenwerking met Knauf de effectiviteit van een arm-ondersteunend exoskelet bij werkzaamheden van stukadoors. Dit is de eerste keer dat hier praktijkonderzoek naar verricht is en vormt zo een eerste stap in het onderzoek naar hoe het gebruik van een exoskelet kan bijdragen aan duurzame inzetbaarheid van deze vakmensen in de bouw. We delen hierbij graag de veelbelovende resultaten.



Uitvoering van de test
De tests vonden plaats in een gecontroleerde omgeving (praktijkhal van NOA in Veenendaal) waar stukadoors tijdens het stucen nauwkeurig werden gevolgd. Door stukadoors realistische werkzaamheden te laten uitvoeren onderzocht TNO de effectiviteit van het gebruik van dit technologische hulpmiddel. Elf stukadoors hebben een muurtje en een plafond gestuct, één keer met en één keer zonder een exoskelet. De taken die geobserveerd werden, betroffen het aanbrengen van het gips, afreien en messen bij zowel de muur als het plafond. Tijdens het stucen werd de spieractiviteit tijdens de hele klus per taak gemeten. Daarnaast werd de stukadoors ook gevraagd naar de door hen ervaren belasting en naar de voor- en nadelen van het gebruik van het exoskelet.
Resultaten
De metingen wezen uit dat bij stukadoors met een exoskelet de spieractiviteit van de armen tot 30% tot 40% minder was. En dat de spieren die bijdragen aan het heffen van de arm het meeste baat hebben bij de ondersteuning door het exoskelet. Voornamelijk de schouder- en bovenarmspieren De stukadoors ervoeren zelf ook een lagere belasting wanneer het exoskelet gedragen werd. Voor alle taken, behalve het aanbrengen van gips op de muur, vond men de ervaren belasting lager wanneer het exoskelet gedragen werd. Sterke afnames in de ervaren belasting werden voornamelijk bij het werken aan het plafond gevonden.
Bekijk hier het volledige persbericht en beluister het interview bij BNR nieuwsradio.