Onze geschiedenis

De geschiedenis van het familiebedrijf Knauf krijgt een aanzet als Matthias Knauf mijnopzichter in de mijnbouw wordt. Zijn zoons kiezen in de jaren twintig van de vorige eeuw voor een opleiding in dezelfde richting als hun vader, ze gaan naar Berlijn voor de studie mijnbouw.

Van gipsmijn tot MP 75

In 1932 verwerven de zonen, Alfons en Karl Knauf, mijnbouwrechten voor een gipsmijn in Schengen (Luxemburg). Ze openen een gipspleisterfabriek in Perl aan de Moezel en starten het bedrijf Knauf. In 1949 bouwen ze een nieuwe gipspleisterfabriek in Iphofen en in 1958 breiden ze het aanbod uit met gipsplaten en verrijst de eerste gipskartonplatenfabriek. In 1960 brengt Knauf de eerste voorgemengde droogmortel voor binnenbepleistering op de markt: Rotband-hechtpleister. Het is een belangrijke doorbraak, die de norm in de gipspleister markt tot op heden bepaalt. In 1964 gevolgd door een versie die geschikt is voor machines: Knauf MP 75.

Knauf in Nederland

In 1965 introduceert Knauf als eerste mengklare gipspleisters in Nederland. Negen jaar later, in 1974, start Knauf een Nederlandse B.V. en sinds 1982 is het Nederlandse hoofdkantoor gevestigd aan de Mesonweg in Utrecht. Klanten, transporteurs en leveranciers zijn daar elke dag van harte welkom bij de afdelingen verkoop, customer service, inkoop & logistiek, magazijn, administratie, techniek en marketing. Ook de Knauf Akademie is hier gevestigd.

Gipskartonplatenfabriek in Oosterhout

De productie van gipskartonplaten vindt plaats in Nederland, in onze fabriek in Oosterhout. Een bewuste keuze, want dit houdt de levertijden kort en maakt het mogelijk om snel te anticiperen op veranderingen in de markt. Het is een continubedrijf, waar de productie 24 uur per dag doorgaat. Veel processen zijn hierbij geautomatiseerd, maar onze medewerkers zijn de belangrijkste factor om continu de topkwaliteit te realiseren waar wij voor staan. Zij hebben het ‘fingerspitzengefühl’ dat computers en robots missen.

Producten en oplossingen om vakwerk te leveren

Vanaf de jaren 80 tot nu breidt Knauf haar oorspronkelijke gipspleister assortiment uit met producten, materialen, systemen en services voor droge afbouw, buitengevel- en plafond, machinetechniek en sinds kort ook voor decoratieve afwerking. Bekijk op onze pagina producten & systemen ons volledige assortiment en ontdek bij expertise onze laatste innovaties.

Knauf wereldwijd

In de jaren 90 groeit Knauf uit tot het wereldwijde concern. We breidden het aantal vestigingen in Oost-Europa en de Verenigde Staten uit en startten locaties in Zuid-Europa, Rusland, Azië en Zuid-Amerika. Knauf heeft nu 250 productiefaciliteiten, verkooporganisaties in 86 landen en ruim 35.000 medewerkers wereldwijd.

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van onze innovaties en de laatste ontwikkelingen in de bouw? Ontvang de nieuwsbrief!

Informeer me!