• Producten & Systemen
  • Expertise
  • Documentatie
  • Bedrijven
  • Gips image og

    Gips

    Gips als bouwstof

    Steeds meer mensen willen bouwen met de beste materialen en leven, werken en wonen in de meest comfortabele gebouwen. Daardoor groeit de vraag naar een bouwstof met fantastische en unieke eigenschappen: gips. Knauf is wereldmarktleider op het gebied van gipswinning en gipsproductie. Wij willen winning, productie en transport van gips zo duurzaam mogelijk doen.

    Eigenschappen

    Gips is een lichaamseigen stof en de mens kan voor gips dus ook niet allergisch zijn. Gips heeft ook andere zeer praktische eigenschappen. Het zorgt voor een prettige leefomgeving door goede akoestische, thermische en vochtregulerende eigenschappen. Dit is de reden waarom we in onze woningen en kantoren zoveel gips terugvinden.

    Recycling

    Wij streven naar een betere wereld voor de huidige en toekomstige generaties. Efficiënt gebruik van grondstoffen en de toenemende industriële bouw (sneller en efficiënter) vragen om circulaire oplossingen. Gips is oneindig recyclebaar met behoud van eigenschappen. Dit kan betekenen dat de gipsplaten die een plafond- en wandmonteur jaren geleden in een pand heeft aangebracht, na sloop en recycling later door een stukadoor als nieuw pleisterwerk worden aangebracht. Onze partner New Horizon oogst gebouwen via het ‘urban mining’ principe. Ze doen dit m.b.v. gebouwen die door de markt als ‘donorgebouw’ worden geschonken.

    Winning van gips

    Onze fabrieken in het buitenland komen op verschillende manieren aan hun gips. De belangrijkste bronnen zijn natuurgips vanuit mijnen of afgravingen en RO-gips.

    Natuurgips

    Gips is niet alleen een lichaamseigen materiaal, het is ook een 100% natuurproduct. Het zit op bepaalde plekken in de aarde. Onze fabrieken, zoals die in Iphofen Duitsland), liggen aan gipsgroeves. Afhankelijk van de diepte halen we het gips naar boven via mijnen of via bovengrondse afgravingen. Hierbij is het beleid van Knauf: wat we halen uit de natuur, moeten we ook weer teruggeven aan de natuur. Gipsgroeves die niet meer worden gebruikt, worden als nieuw natuurgebied ingericht. Daarbij wordt samengewerkt met universiteiten, om een meer diverse aanwas van flora en fauna te bewerkstelligen dan vóór de gipswinning het geval was. Dit levert prachtige nieuwe natuurgebieden op.

    RO-gips

    Gips kun je niet alleen recyclen, maar ook zogenaamd 'upcyclen'. Dit is van een reststof een hoogwaardiger product maken. RO-gips is hiervan een goed voorbeeld. Door het rookgasontzwavelingsproces in een kolengestookte energiecentrale ontstaat namelijk een restproduct, wat wij dus RO-gips noemen. RO-gips gebruiken wij in onze producten. Voor ons een handige gipsbron en voor de kolencentrales ook erg handig want zij hebben nu geen gipsafval meer. Bijkomend voordeel is dat de rookgassen in deze kolengestookte centrales niet meer de lucht in worden geblazen, naar de ozonlaag, maar dus opgevangen worden. In de productie bij Knauf wordt RO-gips gemengd met natuurgips.