Sluit
Menu

De Knauf Akademie helpt de kwaliteit van werk in de bouw omhoog te brengen

05 oktober 2016

Knauf is niet alleen fabrikant van innovatieve (af)bouwsystemen en -materialen. We geven ook trainingen, over alles wat met het vak te maken heeft. Hiervoor hebben we de Knauf Akademie opgericht. Iedereen die op professioneel niveau met onze materialen in aanraking komt, kan via de Akademie trainingen volgen. Van stukadoors tot handelaren en van architecten tot wand- en plafondmonteurs. Dat kan in het Akademie-gebouw bij ons hoofdkantoor in Utrecht, maar we organiseren ook trainingen op locatie. “We geven zowel theoretische als praktische trainingen. Je kunt hier leren en producten en systemen uitproberen”, vertelt Gijs de Jong, manager van de Knauf Akademie. Wat gebeurt er allemaal op de Akademie?

Training op de Knauf Akademie

Een tevreden klant krijg je door de kwaliteit te leveren die hij wenst. Daarvoor moet je eerst goed weten wat de klant wil. Vervolgens kies je de juiste oplossing. Het is dus belangrijk dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen op het gebied van nieuwe producten en systemen. Deze oplossing verwerk je op de juiste manier, volgens de actuele verwerkingsrichtlijnen. Hierbij hou je natuurlijk rekening met de wet- en regelgeving en de prestatie-eisen. Al deze belangrijke informatie kun je opdoen bij de Knauf Akademie.

Divers aanbod

Elke training is afgestemd op de doelgroep. Gijs: “In een theoretische training vertellen we bijvoorbeeld architecten alles over onze producten. Hoe je ze wel en niet kunt gebruiken. Of over BIM. Daar is Knauf erg actief mee bezig. We hebben ook commerciële trainingen, daarin helpen we vakmannen om hun werk te verkopen. Stukadoors en monteurs gaan op de Knauf Akademie ook zelf aan de slag met de producten en systemen van Knauf.”

Vakgenoten onder elkaar

“We hebben zowel basis- als vervolgtrainingen”, gaat Gijs verder. “Eerst vertellen we wat over de richtlijnen en normen waar je mee te maken hebt. Daarna iets over de producten en hoe we ze toepassen. Al snel gaan we naar de praktijkruimte. Daar gaan de deelnemers met verschillende producten en systemen werken. Ik zou wel vijf uur kunnen vertellen over een product. Maar als je het zelf gaat gebruiken, heb je al na een kwartier door hoe het werkt. Een training is gewoon lekker bezig zijn eigenlijk. Vakgenoten onder elkaar. Natuurlijk krijg je tussendoor ook iets te eten en te drinken.”

Genoeg vertrouwen

Stukadoor Nico heeft net een training over werken met de gipsspuitmachine gevolgd. Dit is zijn eerste training bij de Knauf Akademie. “Ik wilde leren werken met Knauf PFT. Voor mijn bedrijf is het interessant om zo’n machine te kopen. Je kunt er een stuk efficiënter mee werken.” Nico mocht ook zelf werken met de Ritmo L. “Ze moesten me wel af en toe corrigeren”, lacht hij. “Maar ik heb genoeg handige tips en aanwijzingen gekregen om nu zelf aan de slag te gaan met de machine.”

Betere kwaliteit

Gemiddeld doen aan een training 12 personen mee. “Aan praktijktrainingen doen vaak maar acht mensen mee. We houden het bewust wat kleiner, om iedereen voldoende aandacht te kunnen geven”, vertelt Gijs. Het ultieme doel van de Knauf Akademie is de kwaliteit van het werk in de bouw omhoog brengen. Gijs: “We kunnen natuurlijk niet alles. Maar als wij kunnen zorgen dat de architect de juiste producten en systemen voorschrijft. Dat de stukadoor weet hoe hij er het fijnste mee werkt. Maar ook welke mogelijkheden er zijn en wat kwalitatief het beste is. En dat de handelaar weet welke oplossingen hij kan adviseren. Dan hebben we het voor elkaar.”

Knauf Akademie Facts

  • Jaarlijks volgen zo’n 1.000 mensen een training bij de Knauf Akademie
  • Deelnemers geven de trainingen gemiddeld het rapportcijfer 8,5
  • Alle trainers komen uit de bouw en zijn specialist in hun vakgebied
  • De trainingen van Knauf zijn door Koninklijke Hibin erkend

Over Gijs de Jong

Manager van de Knauf Akademie. Altijd goedlachs. Kent de producten van Knauf door en door.