Sluit
Menu

Een dag op pad met stukadoor Rutger van Gerven

14 september 2016

Rutger van Gerven uit Lisse is eigenaar van RvG Stucadoors. “Zeven jaar geleden startte ik mijn eigen bedrijfje. Inmiddels zijn we gegroeid tot een team van acht à tien man.”Samen met zijn leerling David werkt Rutger bijna dagelijks met de Knauf PFT G4 X 230 / 400V. “Wij zijn in de buurt een van de weinigen die met dit apparaat spuiten. De meeste stukadoors zijn er een beetje huiverig voor. Maar als je er goed mee omgaat, kun je met deze gipsspuitmachine alleen maar winst behalen”, vertelt Rutger enthousiast. Hoe verloopt een klus met de machine precies?

Klik op de foto's voor een vergroting en tekst:

Handen tekort

Vandaag gaat het om de renovatie van een hotel in Amsterdam. “We gaan een stuk van het trapgat spuiten met gips. Het gaat hier om het raapwerk.” Waarom heeft Rutger eigenlijk gekozen om te gaan werken met een gipsspuitmachine? “Toen ik 7 jaar geleden voor mezelf begon, kreeg ik snel in de gaten dat ik handen tekort kwam. Ik heb eerst de Ritmo M gekocht. Na niet al te lange tijd koos ik voor de Ritmo L. Die had wat meer capaciteit en daar kon je langere slangen op monteren. Zo hoefde ik niet zoveel met het apparaat te slepen. Op een gegeven moment werden de klussen steeds groter en besloot ik de PFT G4 te kopen.”

Altijd inzetbaar

“De G4  is de krachtpatser onder de  gipsspuitmachines”, gaat Rutger verder. “Hij kan niet alleen gips, maar ook cementgebonden producten spuiten. Het voordeel van deze machine is dat je hem zowel met krachtstroom (400V) als met gewoonstroom (230V) kan gebruiken. De machine is dus gebruiksklaar voor particuliere opdrachten. Maar ook voor grotere bouwputten waar vaak met krachtstroom gewerkt wordt.”

Gouden regel

Rutger kocht de PFT G4 eind 2015: “Mijn leerling David en ik weten inmiddels precies wat de ins en outs van de machine zijn. Zo’n machine moet je een beetje eigen maken. Het aansluiten gaat ook heel gemakkelijk. De volgorde waarop je dat doet maakt niet zo veel uit. De enige storing die je kan hebben, is dat je geen water, elektriciteit of lucht hebt. Dat is de gouden regel van drie waar je altijd op kunt terugvallen. Meestal is er dan ook weinig aan de hand.”

Schoonmaakwedstrijd

De PFT G4 maakt het werk voor Rutger een stuk makkelijker én sneller. “De lange wand van het trapgat die we vandaag doen is ongeveer 25 m2. Op zo’n wand gaat 3 tot 5 centimeter gips. Daar zijn bijna 22 zakken achter elkaar op gegaan. Met de PFT G4 doe je dat vele malen makkelijker en sneller dan dat je dat met de hand moet doen. Het grote voordeel is dat je achter elkaar kan doorspuiten. Je kunt altijd meer materiaal vragen als het nodig is.” En hoe zit dat dan met het schoonmaken, is dat niet heel veel werk? “David en ik maken er altijd een wedstrijdje van. Normaal moet je ongeveer 10 minuten rekenen, maar wij kunnen het in 7”, lacht Rutger.

Bijna alles met de machine

De machine is voor Rutger echt een extra toevoeging. Toch werken in Nederland nog relatief weinig stukadoors met de PFT G4. “In Duitsland is dat wel anders,” vertelt Rutger. “Dat is wel grappig. Wij hebben twee Duitsers in dienst. Deze heren worden in Duitsland opgevoed met gipsspuitmachines. In Nederland is het heel normaal om met een grote metselkuip te stukadoren. Het is hier juist bijzonder als je met een machine werkt. In Duitsland hebben ze bij wijze van spreken niet eens een kuip. Bijna alles gaat daar met de machine.”

Training PFT gipsspuitmachine

Profiteer van deze unieke kans: volg een gratis Training Knauf Machinetechniek bij de Service Dealer in jouw regio.

Na de training direct aan de slag? Dan krijg je een week machinehuur t.w.v. € 250,- cadeau, of € 250,- korting op de aanschaf van een PFT-machine.

Jouw dag in beeld

Vind jij het leuk als Knauf jouw dag in beeld brengt?
Stuur ons dan een berichtje met jouw gegevens en wie weet gaan we een dag met je op pad. 

Geef je op