Sluit
Menu

Onderhoud van de woning: kansen voor vakmannen

Welke onderdelen van de woning hebben consumenten op de nominatie voor een onderboudsbeurt? In dit artikel kijken we naar een aantal recente onderzoeksuitkomsten op dit gebied. In deze voor vakmannen toch al drukke tijden, zet de vraag naar stucwerk zich voort. Ook de badkamer en keuken zijn voor consumenten gewilde ruimten om te verbouwen. Hoe kunnen vakmannen inspelen op deze behoeften?

Consumenten hebben jaarlijks tal van klussen op de agenda staan. Sommige klussen voeren zij zelf uit, andere besteden ze uit aan professionals. WoonKennis doet hier onderzoek naar. In de loop van 2017 werden ruim 2.000 woonconsumenten gevraagd naar hun klusgedrag in het afgelopen jaar. 

Vraag naar stucwerk blijft bestaan

Welke onderdelen van de woning kunnen een onderhoudsbeurt gebruiken? Van de consumenten noemt gemiddeld 18% hierbij het stucwerk aan muren en plafonds (Figuur 1). Wat opvalt, is dat in de leeftijdscategorie van 45-54 jaar, liefst 26% antwoord dat het stucwerk aandacht nodig heeft. Omdat stucwerk vervangen of bijwerken geen klus is die veel consumenten zelf zullen uitvoeren, liggen hier kansen voor bijvoorbeeld stukadoors.

Figuur 1: Welke onderdelen van uw woning zouden een onderhoudsbeurt kunnen gebruiken?

Bron: WoonKennis, 2017.

De kansen voor (allround) klusbedrijven zijn zelfs nog groter, omdat consumenten ook aangeven dat zij de badkamer en/of keuken willen aanpakken. Zo staat de badkamer bij gemiddeld 29% van de consumenten op de nominatie voor onderhoud en de keuken bij gemiddeld 25%. Niet alleen het sanitair of het keukenblok worden aangepakt bij een verbouwing of renovatie van deze ruimten. De wanden en het plafond worden vaak tegelijkertijd meegenomen.

Bij het gesprek met een klant over een potentiële klus is het dan ook verstandig om goed door te vragen naar andere klussen die wellicht gepland staan. Zijn er combinaties te maken? Valt er voor de klant voordeel te halen door in één keer meerdere klussen aan te pakken? Is er tijdwinst te behalen, bijvoorbeeld door kleine oppervlakten te smeren met een gips als Goldband Quick? Goed doorvragen en adviseren kan de vakman meerwerk opleveren en de klant tijd (en geld) besparen!

Leeftijd van de woning

Bij de onderhoudsstaat van de woning speelt de leeftijd ervan vanzelfsprekend een belangrijke rol. Dit is in het onderzoek duidelijk terug te zien (Figuur 2). Zo is het stucwerk in woningen die gebouwd zijn tussen 1975 en 1991 volgens 12% van de respondenten aan vervanging toe. In woningen uit de periode 1945-1964 moet het stucwerk aangepakt worden, zo blijkt. Bijna één op de drie consumenten uit deze categorie vindt dat de muren en plafonds moeten worden aangepakt.

Figuur 2: Kunt u aangeven in welke periode uw woning is gebouwd?

Bron: WoonKennis, 2017.

Opvallend is dat bij de te onderscheiden bouwjaren de badkamer volgens veel woningeigenaren een ruimte is die aan onderhoud toe is. Bij al deze categorieën ligt het percentage hoger dan 25%. Bij de keuken is dit iets lager maar ook hier zien we het gemiddelde op 25% liggen.

We kunnen dan ook concluderen dat het potentieel voor klussen op het gebied van stucwerk en renovatie van de keuken of badkamer aanzienlijk blijft. Ook de combinatie van één of meer klussen op dit gebied kan hierbij mogelijk zijn. De opdracht goed uitvragen voordat je aan de klus begint, is dan ook van groot belang. Als vakman verkrijg je er extra werk door, terwijl je klant juist tijd en geld kan besparen.

Bekijk meer over

Nieuws