Sluit
Menu

Personeelstekort een probleem? Pak het slimmer aan!

10 december 2018

Er wordt al maanden over geschreven en het einde lijkt nog niet in zicht: het personeelstekort in de bouwsector. Er komen steeds meer klussen bij, terwijl de openstaande vacatures maar mondjesmaat gevuld worden. Dit is dan ook het moment om op zoek te gaan naar andere oplossingen, bijvoorbeeld door op een andere manier te werk te gaan. Kortom; hoe zorg jij ervoor dat het personeelstekort geen probleem meer oplevert?

De feiten

De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek liegen er niet om, de bouwsector had 53.000 mensen nodig in het tweede kwartaal van 2018. Een jaar geleden stond de teller nog op 37.000 mensen en in 2016 zelfs op 23.000. Vier op de tien bedrijven ondervindt hinder van de schaarste aan personeel. Natuurlijk is het fijn dat het goed gaat met de sector, maar dit probleem moet opgelost worden. Het is tijd om een innovatievere manier van werken te vinden!

Wie komt er voor mij werken?

Het aantrekken van nieuw personeel is natuurlijk de meest voor de hand liggende oplossing voor het personeelstekort. Werving van schoolverlaters is hierin belangrijk, gelukkig neemt het aantal inschrijvingen bij bouwopleidingen sinds lange tijd weer toe. Werf jij schoolverlaters al via social media? Dat is waar ze zich bevinden, dus daar moet je ze aanspreken. Laat deze jonge jongens en meiden het vak leren door mee te lopen met een enthousiaste ervaren medewerker. En heb je al gedacht aan zij-instroom van werkzoekenden en statushouders? Je kunt werken bij jouw bedrijf aantrekkelijk maken voor deze groepen door afspraken te maken over scholingsmogelijkheden, zoals werkend leren.

Snel en slim werken

Er zijn ook andere manieren te bedenken om het personeelstekort tegen te gaan. Je kunt bijvoorbeeld als zzp’er een netwerk opbouwen van vakmannen met een eigen specialiteit. Zo kan jij een totaalverbouwing aannemen, zonder dat je al het werk zelf hoeft te doen. Als je een klus daarnaast op een slimme manier sneller kan klaren, kun je er meer op een dag doen. Leveranciers komen steeds vaker met innovatieve producten op de markt die jouw werkzaamheden versnellen. Zo heeft Knauf het Klick Board en Goldband Quick in het assortiment. Klick Board is een kant-en-klaar systeem waarmee je op een snelle manier onder andere buitenhoeken, omkokeringen, plafondkoven van zeer goede kwaliteit maakt. Goldband Quick is een gipspleister voor handmatige verwerking in één laag voor kleinere klussen tot 10m2, met een uithardingstijd van maar 70 minuten. En zo zijn er meer innovaties beschikbaar.

Cirkel rond

Het vinden van goed personeel is een tijdrovende klus, terwijl je natuurlijk vandaag al een oplossing wilt hebben. Zoek het daarom vandaag nog in de innovaties van leveranciers. De klant zal dit waarderen, hij ziet natuurlijk ook dat jij een klus slimmer en sneller klaart. Vraag bij de groothandel of fabrikant gerust eens of er nog innovatieve nieuwe producten zijn. Wie weet waar je achter komt! Door je in markt te zetten als innovatieve vakman zal je uiteindelijk ook een positief imago opbouwen bij de jonge schoolverlaters. Zij werken liever bij een moderne, ‘hippe’ organisatie dan bij een bedrijf wat een ouderwetse of conservatieve uitstraling heeft. Als jij innovatief en slim werkt, trek je ook hiermee jonge jongens en meiden aan om voor je te werken. Cirkel rond!

Bekijk meer over

Nieuws