Vader en Zoon de Wit

Trotse vaders die hun zoons in hun voetsporen zien treden. Al gaat het er tegenwoordig wel wat anders aan toe dan vroeger. Er is veel meer keuze, de consument wordt steeds mondiger en echte goede stukadoors zijn schaarser.

In deze serie schetsen we een portret van vaders met hun zonen.

Bekijk meer over

Uit de praktijk

Foto's toen en nu

Wim en Steffan de Wit: vader en zoon en vakbroeders

Leergierig en mateloos geïnteresseerd in alles wat met het vak te maken heeft. Als stukadoor ben je spekkoper met zo’n zoon. Zeker als hij ook nog eens bij je in de zaak wil. “Het is absoluut leuk om met Steffan in het bedrijf te werken”, zegt Willem de Wit. “Maar toen hij nog thuis woonde werd ik er soms wel eens moe van dat hij tijdens de crisis maar bleef vragen of we wel genoeg werk hadden en of ik niet achter de aannemers aan moest”, voegt hij er lachend aan toe. Die betrokkenheid vindt hij natuurlijk ook gewoon prachtig. “Sinds een jaar of twee werkt Steffan alle tekeningen uit. En daar zitten behoorlijk grote werken tussen hoor; grachtenpanden, buitengevels, dat idee. Het is echt een meerwaarde om hem erbij te hebben want hij is daar veel handiger in dan ik.”

Toch liever stukadoren

En dan te bedenken dat Steffan als kind eigenlijk timmerman wilde worden. “Ik heb een tijd bij een houthandel gewerkt; kozijnen en trappen maken en dat soort dingen. En ik ben bezig geweest met mijn aannemersdiploma.” Maar toen zijn vader een eigen stukadoorsbedrijf begon en Steffan wel eens mee ging om te helpen, kwam hij er al snel achter dat hij stukadoren eigenlijk leuker vond. “Toen ben ik bij mijn vader in dienst gegaan”, zegt hij. Een logische stap wel want als jongetje van vijf wilde hij altijd al met zijn vader mee voor klusjes. “Als kind wist hij al wat een troffel en wat een spaan was”, zegt Willem trots.

Blijven leren is belangrijk

In november is Steffan begonnen met de opleiding tot restauratiestukadoor. Ook daar is zijn vader trots op. “Het zit echt in hem. Als jongeren geïnteresseerd zijn dan kunnen ze snel een hoop leren. Helaas zit de stukadoorsopleiding niet bepaald vol meer. Jongeren willen geen smerige handen meer krijgen. Dat is wel een probleem voor de toekomst.” De kennis die Steffan opdoet op de restauratieopleiding komt ook goed van pas in het bedrijf. “We maken mooi werk, met lijsten en ornamenten”, vertelt hij. “Ons mooiste project (daar zijn vader en zoon het over eens) is een pand aan de Weteringschans waar we een paar plafonds hebben vervangen en heel veel lijstwerk hebben teruggeplaatst.”

Volop vertrouwen

Het is tien jaar geleden dat Willem de Wit, na een periode bij Stukadoorsbedrijf De Koning en een aantal jaren werken bij een groothandel, zijn stukadoorsbedrijf begon. En al tien jaar is het bedrijf trouwe klant van Knauf. “We weten wat we er aan hebben, hoe het werkt. We proberen af en toe wel eens wat anders uit, maar toch komen we steeds weer terug bij de oude vertrouwde producten.” Willem hoopt nóg eens tien jaar trouwe klant te blijven. Daarna wil hij het wel wat rustiger aan doen. Omdat hij daar dan de leeftijd voor heeft, niet omdat hij het werk zat is. “Het is een prachtig beroep. Als je ergens komt dan knapt het op, mensen zijn blij als we zijn geweest.” En met een gedreven zoon als Steffan in het bedrijf hoeft hij niet bang te zijn dat dat mooie werk niet wordt voortgezet.

Bekijk meer over

Uit de praktijk


Creating Room for Living
Bij Knauf vinden we dat iedereen een ideale omgeving verdient om in te wonen, te werken of te verblijven. Want mensen voelen zich het prettigst in een woning of gebouw dat is afgestemd op hun wensen en behoeften. Daar is het bijvoorbeeld fijner wonen, prettiger werken of makkelijker leren. Meer over deze visie

Hoofdkantoor
Mesonweg 8 - 12
3542 AL Utrecht
Tel: 030 - 247 33 11
Fax: 030 - 240 96 90
Contact via e-mail

Productielocatie:
Logistiekweg 7
4906 AB Oosterhout

Knauf Techniek
Voor al je technische vragen.
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Tel: 030 - 247 33 89
Fax: 030 - 240 96 97


Over Knauf
Disclaimer en Privacy

Colofon
Website door Zicht