Vader en Zoon Wegman

Trotse vaders die hun zoons in hun voetsporen zien treden. Al gaat het er tegenwoordig wel wat anders aan toe dan vroeger. Er is veel meer keuze, de consument wordt steeds mondiger en echte goede stukadoors zijn schaarser.

In deze serie schetsen we een portret van vaders met hun zonen.

Bekijk meer over

Uit de praktijk

Foto's toen en nu

Peter en Michael Wegman, 4e en 5e generatie stukadoors

“Als Michael wat anders had willen worden, dan was het ook prima geweest hoor!”, zegt Peter Wegman over zijn zoon. Maar al vanaf de basisschool wist Michael dat hij stukadoor wilde worden; net als zijn vader, zijn grootvader, overgrootvader en betovergrootvader. Stukadoren is er dus met de paplepel ingegoten. “Vanaf mijn 12e ging ik al met mijn vader mee naar het werk. Afplakken, voorstrijken, dat soort klusjes deed ik dan.”

Leren van elkaar

Het vak écht leren deed Michael niet bij zijn vader in het bedrijf. Een bewuste keuze van pa. “Je hebt het risico dat je zoon te lang in de rol van hulpje blijft hangen. Bij een ander heeft hij meer ruimte om het vak beter te leren, om zelfstandiger te worden.” Wat natuurlijk niet wil zeggen dat Peter zijn zoon niets over het stukadoorsvak heeft bijgebracht. “De fijne kneepjes, plannen, werkvolgorde, communiceren met opdrachtgevers; dat zijn zaken waar ik van mijn vader wel het nodige over heb geleerd.” Andersom leert Peter ook van zijn zoon. “Nieuwe materialen als betonstuc, nieuwe technieken, werken met internet en multimedia bijvoorbeeld. Daar is Michael goed in.”

Samen werken

De Wegmannen hebben allebei hun eigen bedrijf, de een in Tinte de ander in Heijningen. Niet in dezelfde regio dus, dus concurrenten zijn ze niet van elkaar. Ze werken wel zo nu en dan samen op projecten. “Dat is echt leuk”, zegt Michael. “Vroeger niet hoor. Toen ik nog leerjongen was, was hij veel te streng.” En nog altijd kan Peter zijn zoon belerend toespreken. “Hij zou nog wat rustiger in zijn werk mogen worden. Daar wijs ik hem af en toe op. Net als mijn vader vroeger bij mij deed. En toen dacht ik ook: ach zeur niet. Maar met de jaren kom je er wel achter dat gehaast werken ten koste gaat van je werkgemak.” 

Oud en nieuw

In 38 jaar stukadoren heeft Peter veel zien veranderen. “Ik ben van de oude stempel, van de kalkmortels en de gipsen. Als Michael weer met wat nieuws kwam, dacht ik: wat moeten we daar mee, dit werkt toch prima? Maar inmiddels buig ik aardig mee.” Echt helemaal ‘om’ is zijn vader nog niet, denkt Michael. “We praten veel over stukadoren, dus ook over nieuwe materialen, over aanpak. Maar waar ik bij een klein muurtje wel een baaltje Goldband Quick pak, blijft hij liefst bij zijn MP75, zoals hij altijd deed.”

Werken met Knaufproducten doen vader en zoon Wegman al heel lang. “Mijn vader was een echte kalkmortel man maar ik ben opgegroeid met Knauf gips”, zegt Peter. “Mijn favoriet is echter SM 700 PRO, dat is een mooie buitengevelafwerking, makkelijk om mee te werken.” Michael is fan van MP75, Rotband en Goldband Quick. “Dat vind ik fijne gipsen en voor elke ondergrond en situatie een goede oplossing.”

Bekijk meer over

Uit de praktijk


Creating Room for Living
Bij Knauf vinden we dat iedereen een ideale omgeving verdient om in te wonen, te werken of te verblijven. Want mensen voelen zich het prettigst in een woning of gebouw dat is afgestemd op hun wensen en behoeften. Daar is het bijvoorbeeld fijner wonen, prettiger werken of makkelijker leren. Meer over deze visie

Hoofdkantoor
Mesonweg 8 - 12
3542 AL Utrecht
Tel: 030 - 247 33 11
Fax: 030 - 240 96 90
Contact via e-mail

Productielocatie:
Logistiekweg 7
4906 AB Oosterhout

Knauf Techniek
Voor al je technische vragen.
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Tel: 030 - 247 33 89
Fax: 030 - 240 96 97


Over Knauf
Disclaimer en Privacy

Colofon
Website door Zicht