Sluit
Menu

Vijf tips om scheuren in stucwerk te voorkomen

12 juni 2017

Glad en strak stucwerk is een trend geworden. Scheurvorming in het stucwerk is altijd hinderlijk, maar zeker bij glad gesmeerde muren een ongewenste situatie. Hoe ontstaan scheuren en wat kun je ertegen doen? Met deze vijf tips verminder je de kans op scheuren in stucwerk. Zo bespaar je moeite, tijd en fouten!

 1. Zorg voor een stabiele ondergrond
  Voordat je begint met stuken, is het belangrijk om te bekijken of de ondergrond uitgewerkt is. Als dat niet zo is, moet deze constructief worden verbeterd. Vochtige ondergrond kan namelijk scheurvorming veroorzaken en ook hechtingsproblemen geven. Bij nieuwbouw komt het voor dat ondergronden zoals beton- of gipsblokken nog nat zijn. Deze werken nog, als er dan overheen gestukadoord wordt ben je bijna verzekerd van scheurvorming. Wacht dus tot de ondergrond volledig gedroogd is.

 

 1. Wapen de ondergrond
  Ben je bang dat je ondergrond voor meer scheurvorming zorgt, dan kun je het wapenen. Je kan een muur bijvoorbeeld gedeeltelijk wapenen door wapeningsgaas te plaatsen bij de voeg van een wand van gipskartonplaten. Maar je kunt ook de gehele muur wapenen. Het wapeningsgaas komt op tweederde van de stuclaag. Bijvoorbeeld bij een laag van tien mm druk je het gaas in op ca. 6-7 mm. Daarna werk je de laag verder af met nog 3-4 mm.

 

 1. Smeer dikker
  Voor stucwerk geldt: Hoe dikker de laag, des te meer kracht. Wees dus niet te zuinig met het gips. Dit geldt ook bij een nette, vlakke ondergrond. Door dikker te smeren, werk je oneffenheden weg, wordt het stucwerk sterker en minimaliseer je de kans op scheurvorming.

 

 1. Snij ruimte vrij
  Alles valt of staat met de ondergrond en de werkwijze. Heb je te maken met twee verschillende soorten ondergrond? Smeer de ruimte hiertussen dan niet dicht, maar snij dit juist open. Neem bijvoorbeeld de naad tussen de wand en het plafond. Door uitzetting of krimp gaat dit altijd scheuren. Dit kun je voorkomen door na de verwerking het natte gips op de naad in te snijden. Na droging kit de schilder dit met een blijvend elastische kit.

 

 1. Neem dilataties over
  Een laatste tip om scheurvorming te voorkomen, is mogelijke bewegingen van verschillende ondergronden opvangen. Probeer dus goed te letten op dilataties. Dilataties uit de ondergrond moet je altijd overnemen in de stuclaag. Bij zeer grote oppervlakten kun je zelf dilataties aanbrengen om spanningen te minimaliseren.

 

Heb je vragen over scheurvorming in stucwerk of wil je meer weten over wat je hiertegen kan doen? Neem contact op met onze adviseurs, wij helpen u graag!