Gipswanden monteren met houten of metalen staanders?
03 januari 2017
Bij het bouwen van wanden maken klusbedrijven gebruik van staanders om de gipsplaten op te monteren. Vooral bij kleine projecten worden hiervoor vaak houten staanders gebruikt. Vanwege het gebruiksgemak en de efficiënte manier van werken wordt echter steeds vaker voor metalen staanders gekozen. Wat zijn de verschillen tussen beide materialen bij het maken van gipswanden?
Hout: een ‘werkend’ natuurproduct
Hout is als natuurproduct onderhevig aan spanningen; het neemt vocht op en geeft het ook weer af. Houten staanders blijven daardoor niet vlak. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de wand die ermee gebouwd wordt. Deze kan dan scheef trekken en ook het risico op schimmel of vochtplekken is niet uitgesloten. Zeker in een ruimte als de badkamer is dit een onprettige situatie. Werken met houten staanders is tevens arbeidsintensiever dan wanneer gekozen wordt voor hun metalen tegenhangers. Ze bevatten geen voorgestanste openingen voor kabels en leidingen. Deze moeten dus handmatig in het hout worden geboord.
Andere aanpak bij opmeten en afsnijden
Daarnaast vraagt hout om het materiaal tot op de millimeter nauwkeurig op te meten en in te korten. Metalen staanders zijn juist eenvoudiger in gebruik. Tussen de U-profielen waarin je ze monteert, kunnen ze nog enige werking van het gebouw en/of breedtetoleranties van de gipsplaat opvangen. Daardoor is het niet per se nodig om ze exact op de millimeter af te knippen en op hun plek te fixeren. Wanneer wordt gewerkt met houten staanders, is het belangrijk om voor geschaafd hout te kiezen. Dit is namelijk maatvast. Ook moet goed opgelet worden of de staanders recht zijn, om zo een vlakke wand te kunnen bouwen.
Metalen staanders grootschalig ingezet
Het gebruiksgemak van metalen staanders zien we al volop terug in de bouwsector. Bij grote bouwprojecten wordt in de afbouw eigenlijk alleen nog maar met metaal gewerkt. Gespecialiseerde bedrijven die letterlijk miljoenen vierkante meters aan wanden maken, bouwen met metaal omdat het tijd en dus ook geld bespaart. Ook onder middelgrote en kleine aannemers zien we het gebruik van metalen staanders stijgen.
Monteren met beweeglijk materiaal
Voor wie nog niet goed bekend is met het werken met metaal, kan het eerste contact wat moeizaam zijn. Het profiel van 0,6mm dik staal is beweeglijk, waardoor het materiaal wat kan buigen als de eerste schroef erin wordt gezet. Toch zijn er enkele simpele ‘trucjes’ waarmee je het monteren met metalen staanders eenvoudig onder de knie krijgt. Knauf verzorgt trainingen waarmee het voor elke aannemer mogelijk is om zelf het werken met metalen staanders te ervaren. Meer weten? Kijk dan op www.knauf.nl/akademie.
Knauf Klick Board: fraaie afwerking van hoeken
Met Knauf Klick Board zijn standleidingen, hoeken en koven eenvoudig en snel af te werken. Klick Board is er in verschillende varianten, L-vormig (één klickprofiel) en U-vormig (twee klickprofielen):
- Verwerkt snel, bespaart 60% arbeidstijd
- Beperkte onderconstructie en weinig schroeven nodig
- Minder zaagwerk: minder stof
- De buitenhoek is direct strak afgewerkt zonder extra handeling
- Prefab werken mogelij
Metalen staanders
- Corrosiewerend
- Bestendig tegen schimmel
- Sneller monteren van de onderconstructie
- Voorgestanste openingen voor kabels of buizen
- Lichter dan houten staanders
- Nemen minder ruimte in beslag bij transport
- Niet nodig om ze per se op de millimeter nauwkeurig af te knippen, bewegen vrij tussen U-profielen
- Vangt breedtetolerantie van de gipsplaat op
- Isoleert geluiden beter dan hout