Gipszakken: R8 versus R12... feit of fabel?

14 maart 2021

Eerlijk gezegd had ik me nog nooit met 'R8/R12' bezig gehouden, tot ik bij Knauf begon te werken.

Eén van de vele vragen die gesteld worden aan onze CTA’s is steevast: "Zeg eens Knauf, wat is het verschil tussen R8 en R12 gips?" Er zijn stukadoors die alleen R12 of juist alleen R8 gips willen gebruiken, omdat ze geloven dat de ene beter zou zijn dan de ander. Zo is er een mysterie ontstaan rondom onze R8 en R12 gipszakken. In dit blog leg ik jullie graag uit wat deze nummers nou eigenlijk betekenen zodat hier geen onduidelijkheid meer over is.

Vermelding 'R8/R12+datum' op gipszak

Tijdens het stukadoren hou ik me er eigenlijk nooit zo mee bezig. Ik laad de zakken in de bus, rij naar de klus en maak mijn kuip aan. Tijdens de schaft zit ik (bij gebrek aan een stoel) lekker op een stapeltje zakken en tijdens het koffie drinken merk ik pas de datum op die vermeld staat op mijn zakken. Voor de datum zie ik een aanduiding die me helemaal niets zegt: 'R8'. Het zal wel denk ik, terwijl ik rustig mijn koffie drink en geniet van mijn broodje. 

Zo dacht ik erover voordat ik bij Knauf werkte en zo zullen er wel meerdere verwerkers geen idee hebben wat deze letters en getallen op de Knauf gipszakken betekenen. Tijd om dit op te helderen voor iedereen. Laten we bij het begin beginnen: het productieproces.

Waar komen de gipszakken eigenlijk vandaan?

Ons gips wordt voor een groot deel geproduceerd in onze fabriek in België, bij Engis om specifiek te zijn. In deze fabriek wordt het gips eerst gebrand en daarna gaat het in een grote silo waar het kan afkoelen. Vervolgens gaat het gips vanuit de silo naar de vulmachines die gekoppeld zijn aan de silo. Deze machines heten 'Rotorpack' en zien eruit als een grote draaimolen met meerdere spuitgaten waar lege gipszakken aan bevestigd worden. In de Rotorpackmachines worden de gipszakken gevuld en komen daarna via een lopende band terecht bij de pallet stapelaar. Hier worden alle zakken verzameld en klaargemaakt voor transport naar Nederland.

Waar staan R8 en R12 voor?

In onze fabriek in België zijn twee Rotorpackmachines gekoppeld aan dezelfde silo. Vroeger stond hier maar één Rotorpackmachine, maar omdat door de jaren heen de vraag naar onze gipsen is gestegen moest ook onze productie uitbreiden. Om de totale vulcapaciteit te vergroten werd er een extra vulmachine aan de silo gekoppeld. De ene Rotorpack heeft een vulcapaciteit van 8 gipszakken per ronde, vandaar de naam R8. De andere Rotorpack heeft een vulcapaciteit van 12 gipszakken per ronde en heet daarom de R12. Beide machines hebben een eigen transportband en ook een eigen labelprinter die de zak van de juiste datum voorziet. Bij deze datum komt ook de beroemde 'R8' of 'R12' erop te staan, zodat we altijd weten door welke machine de zak is gevuld. Als de ene Rotorpackmachine wordt stilgezet voor onderhoud dan draait de andere Rotorpackmachine door zodat de productie niet stil komt te liggen.

Dus wat is nu het verschil tussen R8 en R12?

Dat antwoord is eenvoudig: 'R8' en 'R12' verwijst puur en alleen naar de Rotorpackmachine die de gipszak heeft gevuld. In tegenstelling tot wat sommige verwerkers denken zit er dus absoluut geen ander gips in de zakken. Zowel R8 zakken als R12 zakken worden gevuld met hetzelfde gips wat uit één grote silo komt. Kortom: De inhoud van de R8 en R12 zakken is precies hetzelfde, maar deze worden door 2 verschillende machines gevuld.

Weer een mysterie ontrafeld, op naar de volgende!

 

rotorpakmachine


Dit blog is geschreven door Frans Vos, Product Manager Stuc & Gevel bij Knauf

Frans Vos
Product Manager Stuc & Gevel

[email protected]