Een goed advies is belangrijk bij een badkamer verbouwing

3 maart 2017

Wanneer mensen hun badkamer willen verbouwen, denken zij vaak aan voor de hand liggende zaken. Kiezen ze voor die ene mooie douchekraan of toch dat luxe ligbad? Investeren ze in designertegels of liever in een waterdicht geluidssysteem? Er komt echter veel méér bij een badkamer verbouwing kijken. Ook aspecten die niet direct zichtbaar zijn. Jouw kans om als vakman hier uitvoerig advies over te geven.

Bouwkundige vragen

De wensen die een opdrachtgever heeft voor de start van de badkamer verbouwing, zullen vaak te maken hebben met zichtmaterialen. Over welk type kraan, bad, verwarming, verlichting of ventilatiesysteem er in de badkamer moet komen, zijn meestal al wel ideeën. Hetzelfde geldt voor de indeling van de ruimte en het beschikbare budget. Allemaal belangrijke zaken, maar er is nog veel meer waar over nagedacht moet worden!

Zo is er niet altijd kennis aanwezig over de bouwkundige situatie in de badkamer. Welke keuzes gemaakt worden qua indeling en materiaalkeuze, hangen af van de mogelijkheden in de ruimte. Hoe lopen de leidingen bijvoorbeeld? Is er voldoende ventilatie aanwezig, of moet ook hier wat aan gedaan worden om te voorkomen dat er schimmel ontstaat? Kan de ruimte wellicht slimmer worden ingericht en zijn de draagmuren daarvoor sterk genoeg? Als vakman ben je bij uitstek de aangewezen persoon om de opdrachtgever hierover goed te informeren.

Aandachtspunten tijdens de klus

Ook over wat er tijdens het klussen allemaal op de klant afkomt, kun je hem van tevoren goed informeren. Waar kan hij bijvoorbeeld zelf douchen tijdens de verbouwing? Moet er dagelijks iemand aanwezig zijn als er geklust wordt en zo ja, op welke tijden? Hoeveel (geluids)overlast geeft de klus en moet er rekening gehouden worden met de opslag en afvoer van materialen? Zal er veel stof vrijkomen in de badkamer of de rest van de woning? Dit zijn aspecten waar mensen niet altijd even goed over nadenken.

Advisering is belangrijk

Bouwkunde en –fysica hebben in de badkamer een grote invloed op het wooncomfort en de gezondheid. Zo zit er verschil tussen een H2-gipsplaat die een goede basisafwerking garandeert, en een Aquapanel Indoor Cement Board, die de ultieme zekerheid geeft tegen vocht en schimmel. Hoe gaat de opdrachtgever om met thema’s als vochtbestendigheid en de luchtkwaliteit in de badkamer? Kiest hij qua planning voor snelheid en wil hij niet lang in de rommel van een verbouwing zitten? Of is dat juist geen probleem en gaat de voorkeur uit naar producten die zeer goed presteren, maar waar wel wat meer tijd voor nodig is om deze te verwerken?

De wensen, het budget en de mate waarin de badkamer wordt gebruikt, hebben allemaal invloed op de materiaalkeuze. Adviseer de opdrachtgever daarom altijd over de gevolgen van gemaakte keuzes, de te gebruiken materialen en de planning. Zo maak jij de ideale badkamer voor jouw klant. 

In deze handig tabel zie je de verschillende oplossingen met elkaar vergeleken op belangrijke thema's in de badkamer:

Badkamer advies producten