Interview met vrouwelijke stukadoor Nadine
08 maart 2021
Vandaag is het Internationale Vrouwendag en daarom zetten wij graag Nadine in het zonnetje, omdat zij als één van de weinige vrouwen kiest voor een baan als stukadoor! Wij nodigde haar uit voor een interview om haar ervaringen te delen

Introductie
Nadine komt oorspronkelijk uit Nieuwegein. Ze is 22 jaar en is altijd paardrijd-instructrice geweest, waarbij ze les gaf aan kinderen op de manege. Hiervoor heeft Nadine haar MBO Paardenhouderij niveau 3 behaald en heeft ze ook al langere tijd een eigen paard.
"Eigenlijk kom ik uit een stukadoorsfamilie. Mijn vader is altijd stukadoor geweest en heeft in het verleden zelfs nog een tijd op de technische afdeling bij Knauf gewerkt"
Waar komt dan de overstap van paard naar gips vandaan?
"Eigenlijk kom ik uit een stukadoorsfamilie. Mijn vader is altijd stukadoor geweest en heeft in het verleden zelfs nog een tijd op de technische afdeling bij Knauf gewerkt. Van jongs af aan ben ik hier dus mee opgegroeid en mijn broer is ook stukadoor geworden dus thuis was dit een veelbesproken onderwerp. De overweging om zelf stukadoor te worden bleef altijd wel in mijn hoofd spelen, maar als vrouw is het lastiger om voor die keuze uit te komen. Ik maakte mij zorgen om wat de reacties van anderen zouden zijn en of ik het fysiek wel aan zou kunnen. Wat dat betreft ben ik best wel een meisje-meisje, maar ben ik zeker niet vies van werken en lichamelijk sterk. Toen ik ook van al mijn vrienden en familie te horen kreeg dat ik zonder enige twijfel dit beroep aan zou kunnen en dat ik ervoor moest gaan heb ik toch de keuze gemaakt om als vrouw stukadoor te worden!"
Sinds wanneer werk je nu als stukadoor bij Munneke Stukadoors?
"Sinds november 2020 ben ik begonnen met werken als stukadoor bij Munneke Stukadoors. Enkele maanden later ben ik begonnen aan de MBO opleiding Gezel-Stukadoor. Hier kon ik gelijk instromen omdat ik al een niveau 3 vooropleiding had gedaan. Instromen op dit niveau is wel een uitdaging, maar mede door mijn werkervaring gaat dit tot nu toe goed! Officieel duurt deze opleiding drie jaar, maar mijn ambitie is zeker om deze eerder af te ronden."
"Ik hou ervan om met mijn handen bezig te zijn en dat je direct het resultaat ziet van het werk dat je oplevert"
Wat vind je zo leuk aan het vak?
"Mooi werk maken! Wat ik er leuk aan vind is dat het actief werk is. Als kind kon ik al nooit stil zitten en was ik altijd meer van het buiten spelen dan gamen. Ik hou ervan om met mijn handen bezig te zijn en dat je direct het resultaat ziet van het werk dat je oplevert. Ook geeft het mij een goed gevoel wanneer ik mensen blij maak met het werk wat ik voor ze gedaan heb, daar zit ook een stukje trots in. Daarom zit ik bij Munneke Stukadoors helemaal op mijn plek, omdat we hier voornamelijk particulier werk doen en ik dus bij veel mensen langskom. Grappig om te zien is de lichte verbazing van klanten wanneer ze zien dat er een vrouwelijke stukadoor binnenstapt."
Hoe bevalt het als vrouw in de mannelijke stukadoorswereld?
"Ja het is echt lachen! Ik ben de enige vrouwelijke stukadoor bij Munneke Stukadoors en natuurlijk krijg ik wel eens opmerkingen of grapjes hierover naar mijn hoofd geslingerd. Maar dat hoort erbij want stukadoors zitten de hele dag met elkaar te dollen. Dat maakt de werksfeer juist zo leuk. De grapjes gaan nooit te ver en ik heb nog nooit iemand daarop hoeven aan te spreken. Tot nu toe heeft nog nooit iemand op de bouwplaats een negatieve opmerking gemaakt over het feit dat ik een vrouwelijke stukadoor ben. Zowel op de werkvloer als op school zijn de jongens vanaf de eerste dag volledig respectvol naar mij. Zo is er op school bijvoorbeeld maar één kleedkamer in plaats van aparte kleedkamers, omdat er eigenlijk nooit vrouwen zijn. Hier pas ik mij op aan, maar eigenlijk laten de jongens mij altijd als eerste omkleden, dat is heel netjes."
"Tot nu toe heeft nog nooit iemand op de bouwplaats een negatieve opmerking gemaakt over het feit dat ik een vrouwelijke stukadoor ben"
Zou je behoefte hebben aan een aparte kleedkamer?
"Nee dat wil ik eigenlijk juist niet, omdat de manier waarop het nu gaat juist zo leuk is. Het is van oorsprong een mannenwereld en het is voor mij geen probleem om hierop aan te passen. Ik zorg bijvoorbeeld dat ik altijd nette onderkleding aan heb voor het geval ik mij op de werkplaats moet omkleden. Ook vind ik de gedachte leuker en beter dat we één groep zijn, in plaats van dat ik die ene vrouw ben tussen de mannen. Nu voel ik mij echt onderdeel van de rest."
Behandelen de mannen je anders omdat je vrouw bent?
"Nee, ik merk helemaal geen verschil. De bijnaam die de mannen voor mij hebben is 'prinses', vanwege mijn vrouwelijke uiterlijk met blond haar en blauwe ogen, maar ik wil mij niet gaan gedragen als prinses. Daarom doe ik ook gewoon mee met de schunnige grappen, dat kan ik allemaal wel hebben en sluit ik mijzelf niet voor af. Daarmee zou je juist afstand kunnen creëren en dat wil ik niet, ik ben één van hen. Ik wil hetzelfde behandeld worden, dus bijvoorbeeld als zij zes zakken gips moeten tillen dan doe ik er ook zes. Maar eerlijk is eerlijk, ik ben lichamelijk een stuk kleiner en daardoor minder sterk dan sommige jongens. Gelukkig staat iedereen altijd open om mij te ontlasten als dat nodig is. Ik ben natuurlijk ook nog leerling, dus hulp bij bepaalde zaken is sowieso soms nodig."
"Over het algemeen werken vrouwen net wat opgeruimder en gestructureerd, terwijl bij mannen de kwaliteit meer zit in de snelheid van het werken"
Waarin vullen mannen en vrouwen elkaar goed aan binnen het stukadoorsvak?
"Perfectionisme, zelf ben ik echt een pietje-precies. Over het algemeen werken vrouwen net wat opgeruimder en gestructureerder, terwijl bij mannen de kwaliteit meer zit in de snelheid van het werken. Vrouwen zijn toch net wat meer van het tussendoor schoonmaken of de puntjes op de i zetten. Soms vergeten jongens dat in de snelheid wel eens, dus daar kunnen vrouwen juist een mooie aanvulling bieden."
En andersom: hoe leer jij weer van de manier waarop de mannen te werk gaan?
"Mannen zijn beter in het snel werken, het ‘rouwdouwen’ zoals wij dat noemen. Ik ben bijvoorbeeld best voorzichtig als ik een wand ga opzetten dat er een kloddertje op komt waardoor ik net wat langzamer ben. Als bij mij dan één vierkante meter klaar is hebben de mannen al een hele wand af. Daar kan ik juist veel van leren. Daar zit ook een stukje ervaring in natuurlijk, dat heeft bij iedereen altijd wat tijd nodig. Uiteindelijk zijn snelheid en zorgvuldigheid even belangrijk, dus zijn mannen en vrouwen een goede aanvulling op elkaar!"
"Uiteindelijk zijn snelheid en zorgvuldigheid even belangrijk, dus zijn mannen en vrouwen een goede aanvulling op elkaar!"
Hoe komt het denk je dat er zo weinig vrouwen kiezen voor het stukadoorsvak?
"Omdat het altijd een mannenberoep is geweest en er daardoor ook weinig rolmodellen zijn. Er zijn weinig vrouwelijke stukadoors om te laten zien dat het wél kan. Ik kan mij voorstellen dat het voor jonge meiden die erover nadenken om stukadoor te worden het niet heel bemoedigend is dat er zo weinig vrouwen in het vak werken. Daarom vind ik het juist zo belangrijk om te laten zien dat dit wél kan: dat een vrouw net zo goed succesvol kan zijn tussen de mannen in de stukadoorswereld. Het is belangrijk dat er meer vrouwelijke rolmodellen worden belicht in de stukadoorswereld, om de twijfel bij jonge meiden weg te nemen en ook te kiezen voor dit mooie beroep."
Heeft dit jou ooit doen twijfelen om stukadoor te worden?
"Als ik meerdere vrouwelijke stukadoors om mij heen had gezien toen ik jonger was had ik de keuze om zelf dit vak in te gaan misschien wel sneller gemaakt. Ik was daarnaast ook bang voor de reacties van mensen, dat ze mij naar beneden zouden halen omdat ze het idee zouden hebben dat een vrouwelijke stukadoor het zware werk niet aan zou kunnen. Gelukkig heeft dit mij er niet van weerhouden en ben ik het levende bewijs dat het wél kan: stukadoor zijn is zowel voor mannen als voor vrouwen."
"Het is belangrijk dat er meer vrouwelijke rolmodellen worden belicht in de stukadoorswereld, om de twijfel bij jonge meiden weg te nemen en ook te kiezen voor dit mooie beroep"
Mis je het niet om meer vrouwen om je heen te hebben op de werkvloer?
"Nee absoluut niet. Ik heb veel te veel schik met de jongens, we maken lol en kunnen goed met elkaar overweg. Ik heb zat vriendinnen die ik na werktijd en in de weekenden zie dus tijdens werk zelf mis ik het niet. Een meisje ben en blijf ik altijd, dus zodra de klus klaar is en ik wat leuks doe in mijn vrije tijd vind ik het nog altijd heerlijk om een hippe outfit aan te trekken met mijn haar mooi in model. Zelf zie ik het eigenlijk zo: overdag op werk ben ik net een jochie, dan mag alles vies worden. Maar zodra ik thuiskom ben ik weer Nadine het meisje."
Wat zou je de (toekomstige) stukadoors van Nederland mee willen geven?
"Blijf vooral lekker zoals je bent. Een vrouw in dit vak maakt het juist alleen maar leuker en is zelfs op sommige praktische gebieden een rijke aanvulling op de mannelijke stukadoors. Voor particulieren of bedrijven: wees niet bang de stap te maken om een vrouw aan te nemen als stukadoor, want dit kan heel goed uitpakken. Verder hoop ik dat er vanuit het bedrijfsleven meer initiatieven zoals dit komen om aandacht te geven aan dit onderwerp. Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd onder de stukadoors maar dit hoeft niet zo te zijn."
