Keuze voor stukadoorsopleiding blijkt schot in de roos

02 januari 2017

Michael Euren werkt al van jongs af aan graag met zijn handen. Hij is een echte doener, die graag mooie dingen maakt. Over het beroep dat daar het beste bij past, heeft hij enige tijd getwijfeld. Geïnspireerd door zijn broer hakte hij de knoop door en besloot stukadoor te worden. Het blijkt een voltreffer. Michael is een natuurtalent en doorloopt momenteel met veel plezier zijn stukadoorsopleiding: “Het is een ontzettend mooi beroep waar ik veel voldoening uit haal.” 

Anderhalf jaar geleden begon Michael zijn studie. Zoals het er nu naar uitziet, doet hij in januari 2017 vervroegd examen. Dan heeft hij het diploma ‘Niveau 2 Aspirant Gezel’ in zijn achterzak. “Ik doe de opleiding in anderhalf jaar in plaats van twee. Het stucwerk gaat me gemakkelijk af. Ook het theoretische deel heb ik iets sneller kunnen afleggen”, vertelt hij met gepaste trots.

Mooie mix van school en werkvloer

Michael volgt zijn opleiding bij STUC Noord Nederland in Purmerend. Daar is hij één dag in de week te vinden. De andere vier dagen werkt hij bij Stukadoorsbedrijf Den Nijs uit Alkmaar. “Op school leer je de regels en oefen je vaardigheden. Denk aan het stuken zelf, maar ook aan bijvoorbeeld planning. Op de werkvloer leer ik van collega’s en uit de verschillende situaties waar ik in terecht kom. Door deze combinatie steek ik ontzettend veel op.”

Veel voldoening

Michael is erg enthousiast over zijn keuze en heeft zijn draai volledig gevonden. “Mijn broer is al jaren stukadoor. Hij vertelde me hoe mooi dit beroep kan zijn. Het is ook echt zo. Ik haal veel voldoening uit het werk. Van niets maak je iets. Ik vind het fantastisch om een woning weer helemaal mooi op te leveren. Je zit bovendien vaak aan het einde van een klus. Dat zorgt ervoor dat je wel lekker met je handen bezig bent, maar toch schoon werk doet.”

Gevarieerd werk en een luisterend oor

Ook de variatie van het werk blijkt voor Michael een schot in de roos. “De werkzaamheden zijn erg divers. Soms trek je een muurtje glad, dan doe je weer schuurwerk, enzovoorts… Daarnaast kom ik op allerlei bijzondere plekken en ontmoet ik verschillende mensen.” Het contact met klanten is erg belangrijk voor Michael. ”Het is vooral interessant om te zien dat klantvriendelijkheid voor iedereen weer iets anders betekent. Sommige mensen willen vooral dat je de klus zo snel mogelijk klaart. Voor anderen ben je soms echt een luisterend oor. Dat is dan ook gewoon onderdeel van je werk.”

Leerzame excursie

Michael is goed op weg om een volwaardig vakman te worden. Hij beseft wel dat hij nog veel moet leren. “Ik moet onder andere de materialen nog iets beter leren kennen. Wat is wat precies en wanneer gebruik je welk materiaal?” Onlangs ging hij mee met de Knauf excursie naar het hoofdkantoor in Iphofen. Dit was in het kader van deze materiaalkennis zeer nuttig. “Het was erg leerzaam om te zien hoe producten waar je mee werkt worden geproduceerd.”

Zoveel mogelijk kunnen

De leergierige Michael ziet zijn toekomst in het vak zonnig tegemoet. “Ik wil blijven leren en vooruit blijven gaan. Als ik de ‘standaard stukadoorswerkzaamheden’ onder de knie heb, wil ik me dan ook verder gaan specialiseren. Een specialisme als lijstwerk vind ik bijvoorbeeld erg interessant. Ik wil zoveel mogelijk weten en kunnen. Ik wil mooie dingen maken, dat is het fantastische aan dit vak. Hoe meer ervaring je hebt, hoe meer je kunt doen.”

Michael Euren

Michael Euren

Michael is een natuurtalent en doorloopt momenteel met veel plezier zijn stukadoorsopleiding:

“Het is een ontzettend mooi beroep waar ik veel voldoening uit haal.”