Zomer- en wintergips... feit of fabel?

14 december 2020

In de herfst- en winterperiode wordt telkens weer dezelfde vraag aan mij gesteld als productmanager Stuc en Gevel. Bestaat er zoiets als een zomer- en wintergips...? Omdat deze vraag al jaren leeft onder de verwerkers, zal ik proberen hier verduidelijking over te geven.

'Is er zomer- en wintergips?' 

Het antwoord is kort en krachtig nee. Er is geen zomer en winter kwaliteit. Onze gipsen zijn 8 maanden houdbaar. Dit betekent dat gips wat bijvoorbeeld geproduceerd is in december, van de periode december tot en met juli dezelfde eigenschappen moet hebben. Dus ondanks dat er in de praktijk door de maanden heen wel 15 tot 20 graden verschil tussenzit, presteert het gips ten allen tijden net zo goed. Daarom is het productieproces het hele jaar hetzelfde, zowel tijdens de verwerking in een koud huis als in een warm huis.

'Maar waarom reageert de gips dan anders in een bepaalde periode?'

Ook dat is te verklaren en dat heeft verschillende oorzaken. Om te beginnen stijgt richting de herfst de luchtvochtigheid. Omdat het gips zijn vocht minder snel kwijt kan zal hij ook langzamer afbinden. Ditzelfde geld voor de temperatuur van het water, de omgeving en ondergrond. Wat je hiervan merkt in de praktijk is dat alles vochtiger is in de herfst- en winterperiode. Je kunt het zien aan  condensvorming op ramen, auto’s en in bepaalde gevallen in de nieuwbouw tegen de betonplafonds. Ook dit zorgt voor een langzame afbindtijd.

'Kun je er iets aan doen?'

Ja! De belangrijkste tips om langzame afbindtijd te voorkomen:

  • Zorg dat de ruimte goed geventileerd blijft.
  • Houd de kamertemperatuur redelijk warm. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van droge warmte uit een elektra kachel. Let op: een brandstof kachel die werkt op gas of olie gaat niet helpen omdat de brandstof zorgt voor zelfs nog meer vochttoename. 
  • Houd rekening met de temperatuur van het gips. Heeft het gips in de auto gelegen, of op de werkplaats, of haal je het rechtstreeks bij de materialenhandelaar? Dit zorgt voor een verschil in temperatuur van het gips. Over het algemeen is een auto kouder dan andere plekken, waardoor het gips ook veel kouder is en dus langzamer zal drogen.

Conclusie: fabel!

Het is dus een fabel dat er zoiets bestaat als een zomer- of wintergips. Door het jaar heen veranderen de weeromstandigheden wel degelijk, maar de verwerking van het gips blijft hetzelfde. De overgang van seizoenen zorgt voor een verschil in luchtvochtigheid, waardoor gips in de koudere en nattere maanden langzamer zal afbinden dan in de drogere en warmere maanden. Eenmaal door deze overgang heen zal de gips weer afbinden als altijd.

Dit blog is geschreven door Frans Vos, Product Manager Stuc & Gevel bij Knauf

Meer weten over gips?

Frans Vos
Product Manager Stuc & Gevel

[email protected]