• Producten & Systemen
  • Expertise
  • Documentatie
  • Bedrijven
  • Monnickendam, Appartementengebouw

    M’DAM

    Appartementengebouw M’DAM, Monnickendam

    Gepubliceerd op: 04 april 2022

    Het grootste massief houten woongebouw van Nederland staat in Monnickendam. De 62 appartementen zijn ontwikkeld door BMB Ontwikkeling op basis van het Finch Buildings-concept. De woningen die zijn gebouwd met geprefabriceerde houten modules, zijn ontwikkeld met inbreng van de jarenlange houtbouwervaring van De Groot Vroomshoop. De prefabricage vond plaats in hun Fabriek van Houten Gebouwen te Enschede. In M’DAM is 5.000 m2 vloeroppervlak van tailor-made Knauf Brio-platen toegepast.

    Monnickendam, Appartementengebouw
    Monnickendam, Appartementengebouw
    Monnickendam, Appartementengebouw
    Monnickendam, Finch Buildings prefab
    Monnickendam, Appartementengebouw
    Monnickendam, Finch Buildings prefab

    Efficiency in optima forma dankzij vloer op maat

    Cross Laminated Timber (CLT), een EPC van 0,0 en de keuze voor all-electric maken van M’DAM in Monnickendam een uiterst duurzaam appartementengebouw. Het is tevens het grootste massief houten woongebouw dat Nederland op dit moment rijk is (de oplevering was eind 2021). Een prachtproject voor Knauf om deel van uit te maken. Knauf werd door bouwer De Groot Vroomshoop benaderd om mee te denken over de vloeren. "Vooral de bouwsnelheid was voor ons belangrijk", vertelt Ivo Veerenhuis, werkvoorbereider bij de Twentse houtbouwer.

    Dat de prefab houtbouwer met opdrachtgever BMB Ontwikkeling (beide VolkerWessels ondernemingen) voor de 18 mm dikke Knauf Brio Droge Dekvloer vloerplaten koos, heeft ook te maken met het verwerkingsgemak, maakt Veerenhuis duidelijk. "Natuurlijk zijn er ook andere vloerplaten maar die zijn doorgaans niet zo handelbaar. De Knauf Brio-platen kunnen met de hand worden getild en gemonteerd."

    Daarnaast zijn de Knauf Brio-platen homogeen geproduceerd, dus in één dikte opgebouwd waardoor ze perfect te zagen zijn en hebben ze een gefreesde lipverbinding wat Brio extreem maatvast maakt. Dit zijn grote voordelen ten opzichte van alternatieve vloerelementen die altijd zijn opgebouwd uit twee plaatlagen.

    Als een bouwpakket

    Naast de praktische voordelen van de vloerplaten kon Knauf de bouwer ook nog een zeer efficiënte aanpak bieden. "We hebben al eerder een project met De Groot Vroomshoop uitgevoerd en met de ervaringen van dat werk hebben we gekeken hoe we het nog efficiënter konden maken", zegt Maxim Sprong, Commercieel Technisch Adviseur Prefab Industrie bij Knauf.  

    Het ontwerp van architect Finch Buildings bevat 62 appartementen opgebouwd uit vier verschillende woningtypes. De bouwer gaf van elke type appartement de exacte maten door aan Knauf. "Vervolgens hebben we  in een projectteam met onder meer onze tekenaar en onze BIM-modelleur een legplan gemaakt", schetst Sprong. "Passtukken hebben we op maat gezaagd. Per module hebben we de Knauf Brio-platen aan de hand van het legplan genummerd en op volgorde op pallets gelegd." Zo kon de bouwer de vloerplaten in de fabriek in Enschede snel, zonder zaagfouten en zonder gepuzzel precies op hun plek leggen.

    Van Enschede naar Monnickendam

    De vloeropbouw bestaat uit 120 Mm CLT, 30 mm steenwolplaat, 60 mm EPS en 18 mm Brio-plaat.  In de EPS-ondervloer maakte De Groot Vroomshoop uitsparingen voor de diverse leidingen. Op advies van Knauf zijn deze uitsparingen opgevuld met een speciale droogstorting: Knauf Egalisatiekorrel Zwaar. De complete houten woonmodules zijn met opleggers naar Monnickendam getransporteerd. "Het enige dat we daar nog met de vloer moesten doen, was het laatste rijtje Brio-platen leggen", zegt Veerenhuis. De appartementen waren namelijk te groot om in hun geheel te transporteren, daarom heeft BMB samen met De Groot Vroomshoop de appartementen opgebouwd uit twee of soms drie modules. Op de bouwlocatie zijn de modules gekoppeld, waarna de vloeren gesloten konden worden met de op maat geproduceerde Brio-pasplaten.

    Perfect maatwerk

    Er is flink wat voorwerk aan deze werkmethode voorafgegaan, zoals het maken van het legplan voor de vloer, het op maat zagen en palleteren van de Brio-platen. Het scheelt echter veel tijd en afval in de assemblage. "Het bouwen in de fabriek gebeurt onder ideale omstandigheden", zegt Veerenhuis. "Geen last van regen en kou, die zaken heb je in een fabriek allemaal onder controle." Belangrijk is wel dat alles op tijd wordt geleverd en dat alles precies op maat is. "Het systeem is er niet op ingericht om nog dingen te moeten aanpassen. Zulke vertragingen kosten tijd en geld en dat is nog veel erger wanneer het werk stilvalt doordat een levering te laat is. Maar ook dat deed Knauf uitstekend; we kregen de Brio-platen mooi op tijd en alles paste perfect."

    Meer weten?

    Maxim Sprong
    Maxim Sprong
    Commercieel Technisch Adviseur Prefab

    Knauf