Cultureel uitgaanscentrum MIMIK, Deventer

#{ activePublicationText }

knaufzekerEen theater-en filmhuis tussen woonhuizen in vraagt om akoestische en geluidsisolerende oplossingen uit de buitencategorie. Dankzij uitgekiende wanden, gedetailleerd projectadvies en projectbegeleiding van Knauf blijft de buren van MIMIK in Deventer geluidsoverlast bespaard.

Hoge, stabiele en vooral zeer stille wanden voor MIMIK

Cultuurminnend Deventer kan zijn hart ophalen, filmhuis De Keizer en Theater Bouwkunde zijn samengegaan in een gloednieuw multifunctioneel uitgaanscentrum. En naast vier filmzalen en een multifunctionele theaterzaal bevat MIMIK ook een bar en een café. Architectenbureau SeArch ontwierp het pand zo dat de theaterzaal het centrale punt vormt, de andere ruimten liggen eromheen. Fleurbaaij Totaal Afbouw werd door aannemer Hegeman ingeschakeld voor de afbouw van het pand. Zowel aan esthetiek als aan akoestiek en geluidsisolatie werden hoge eisen gesteld. Fleurbaaij schakelde Knauf in voor advies over de wanden en kreeg een uitgebreid projectboek waarin alle negentien wanden die in MIMIK gemonteerd moesten worden, zijn uitgewerkt.

Rw van meer dan 85 dB

Vooral de scheidingswanden tussen de theaterzaal en de bioscoopzalen en tussen de bioscoopzalen onderling moeten voor zeer goede geluidsisolatie zorgen. Het is immers niet de bedoeling dat het geluid van de ene film door dat van de andere film heen te horen is, of dat het geluid uit de bioscoopzalen toneelacteurs in de theaterzaal overstemt. Knauf adviseerde daar wanden voor met Da pop 55 en Da bios 65. Dat komt neer op geluidsweerstanden van meer dan 85 dB.

Doorgerekende voorzetwanden

Vanwege constructieve eisen was tussen de theaterzaal en de bioscoopzalen een kalkzandsteen wand gemaakt. Om daarmee de benodigde akoestische prestaties te behalen, moesten aan beide zijden voorzetwanden worden geplaatst. Volgens het advies van Knauf zijn die gemaakt met drie lagen 12,5 mm Knauf DF platen op 150 mm brede CW-profielen. Op basis van berekeningen door het akoestisch adviesbureau werd aan de ene zijde van de kalkzandsteen muur het frame volledig gevuld met 140 mm Knauf Mineral Wool MW35, terwijl het aan de andere zijde genoeg was om dat isolatiemateriaal telkens om de stijl aan te brengen.

Negen meter de lucht in

Op basis van het advies van Knauf monteerde Fleurbaaij tussen de bioscoopzalen wanden van 9 meter hoog, maar evengoed met Da pop 55. Deze bijzondere wanden hebben een frame van 2 x 100 mm CW profielen dat is gevuld met 2 x 75 mm glaswol Knauf Acoustifit. De beplating bestaat uit drie lagen, twee lagen Knauf DF platen van 15 mm dik met daar tussenin een laag 12,5 mm dikke Knauf Silentboard DF. Die Silentboard heeft een nog hogere densiteit dan de Knauf DF plaat, en levert daardoor een nog betere geluidsisolatiewaarde. Vanwege de forse hoogte zijn de wanden halverwege op 4,5 meter hoogte afgesteund aan de brandwerend afgetimmerde staalconstructie. Uiteraard is het voor alle geluidsisolerende prestaties nodig om de wanden akoestisch te ontkoppelen. Op advies van Knauf zijn daarvoor alle wanden op Ivi-regels geplaatst.

Gegarandeerd goede geluidsisolatie

Juist met wanden waar zulke hoge eisen aan worden gesteld, is het belangrijk dat ze perfect worden uitgevoerd. Kleine fouten kunnen enorm negatieve gevolgen hebben voor de prestaties. Knauf hielp Fleurbaaij daarbij met een zestal inspecties tijdens het werk. Daarmee kon worden aangetoond dat alle wanden geheel volgens Knauf systematiek en - advies zijn opgebouwd en gemonteerd, en kon de KnaufZeker prestatiegarantie worden gegeven. Daarmee zijn afbouwer, aannemer en opdrachtgever ervan verzekerd dat alle wanden daadwerkelijk de gewenste prestaties leveren.

Meer weten?

Jacco van 't Hof
Projectadviseur

0653105709
jacco.vanhethof@knauf.nl

#{ translations.title }