Sluit
Menu

Cultuurhuis Garenspinnerij Gouda

01 juni 2014

Het monumentale gebouw De Garenspinnerij aan de Turfsingel in Gouda is een centrale plek voor actieve cultuurbeleving. Het cultuurhuis is volledig gesloopt en heringericht.

Duurzame herontwikkeling

Het monumentale gebouw De Garenspinnerij aan de Turfsingel in Gouda is een centrale plek voor actieve cultuurbeleving. Het cultuurhuis is volledig gesloopt en heringericht. Deze herontwikkeling kent diverse duurzaamheidsaspecten. Naast behoud van culturele waarde is er ook doorgedacht over materiaalkeuze, installaties en aanpasbare indeling. Knauf heeft een oplossing geboden waarbij met minder materialen toch werd voldaan aan de eisen op het gebied van geluid, brand en luchtzuivering.

Duurzaam ontwikkelen

De Goudse Machinale Garenspinnerij – zoals het gebouw in 1861 heette – is een prachtig pand met een cultuurhistorische waarde. De herontwikkeling maakt het gebouw geschikt voor nog weer 25 jaar gebruik. Deze keuze is op zich al duurzaam. Maar ook de uitvoering kent verschillende duurzaamheidsaspecten. Dit varieert van de materiaalkeuze en installaties tot en met een doordachte, aanpasbare indeling. Die indeling kan in de loop van de jaren aangepast worden aan wijzigingen in activiteiten.

In het gebouw worden geluidproducerende activiteiten gehuisvest. Het bestaande gebouw is daarom voorzien van geluidsisolerende doos-in-doos-ruimten. Vanwege de ligging in een woonwijk is veel aandacht besteed aan het beperken van de geluiduitstraling naar de omgeving. Het pand is brandveilig door fire Safety Engineering en modellering van brandscenario’s.

Knauf heeft hiervoor alle binnenwanden en vrijdragende akoestische plafonds geleverd. Met de bijzondere projectspecifieke detaillering, die samen met Van Ginkel Afbouw is ontwikkeld, ontstaat een optimale ruimte waar muziek en toneel kan worden gespeeld. Door toepassing van producten als Diamond Board, DF-plaat en Cleaneo zijn systemen gebouwd met een goede geluidsisolatie en hoge brandwerendheid.

Betrokken partijen

Opdrachtgever
Kunstpunt Gouda, StudioGonz, Jeugdtheaterhuis

Architect
Grosfeld van der Velde architecten, Breda

Aannemer
Vios Bouw, Utrecht

Verwerker
Van Ginkel Afbouw, Renswoude

Prestaties

  • Brandwerend
  • Extra geluidsisolerend
  • Luchtzuiverend