• Producten & Systemen
  • Expertise
  • Documentatie
  • Bedrijven
  • De Zalmhaven, Rotterdam_0

    De Zalmhaven

    De Zalmhaven, Rotterdam

    Gepubliceerd op: 04 april 2022

    Met zijn 215 meter is de Rotterdamse De Zalmhaven de hoogste woontoren in de Benelux. Voor dit indrukwekkende staaltje bouwkunst leverde Knauf een enorme hoeveelheid gipsblokken voor de niet-dragende scheidingswanden én deskundige projectbegeleiding.

    Hoogste woontoren profiteert van flexibiliteit en goede samenwerking

    Natuurlijk zijn de ogen vooral gericht op de alle records brekende woontoren van ruim 200 meter hoog, maar De Zalmhaven bestaat uit meer dan alleen de wolkenkrabber van Dam & Partners Architecten. Pal naast de ‘highrise’ staan ook nog twee 70 meter hoge ‘midrises’, ontworpen door KAAN Architecten. In totaal biedt De Zalmhaven ruimte aan 485 appartementen. Voor de indeling van die woningen nam aannemer BAM al een aantal jaren geleden contact op met Knauf. Tijdens de uitgebreide voorbereidingsperiode werd besloten om de scheidingswanden in de woningen met gipsblokken te maken. Knauf leverde de circa 170.000 gipsblokken en begeleidde het afbouwwerk vanaf het voortraject.

    Rotterdam, De Zalmhaven
    Rotterdam, De Zalmhaven
    Rotterdam, De Zalmhaven
    Rotterdam, De Zalmhaven
    Rotterdam, De Zalmhaven
    Rotterdam, De Zalmhaven

    Verstandige keuzes

    Een van de redenen om voor gipsblokken te kiezen, is de grote flexibiliteit van dit type separatiewanden. Zo kunnen tot op het laatste moment nog wijzigingen in de indelingen worden doorgevoerd. Daarnaast kan zowel het stellen, bouwen, infrezen van leidingen, als behangklaar afwerken, door één partij worden gedaan, een organisatorisch pluspunt waar BAM voorkeur voor had. Op verzoek van de aannemer stelde Knauf voor dat werk een geschikte partij voor. “Het is een immens project dat ruimschoots meer dan een jaar duurt en grote logistieke uitdagingen kent”, zegt Patrick Moeken van Knauf over het werk van de blokkensteller. “Eurogips was volgens ons een geschikte partij die een dergelijk project goed aan kan. Na enkele gesprekken zijn BAM & Eurogips tot overeenstemming gekomen.”

    Grondig voorwerk

    Een projectadvies hoefde Knauf niet te maken voor de afbouwer, maar wel zijn vooraf samen met BAM en Eurogips oplossingen gezocht voor een aantal specifieke vraagstukken. Zo moest er onder meer wanden aansluitend op zwevende anhydrietvloeren en ruwe constructievloeren worden gebouwd. Knauf adviseerde om daar een dilatatievoeg toe te passen zodat de ruwe en de afgewerkte vloer zonder schadelijke gevolgen voor de wanden onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Vooraf werd tevens doorgenomen welke typen gipsblokken voor welke wanden gebruikt konden worden. De bekende geluidseisen volgens het Bouwbesluit waren bindend. Bij het realiseren daarvan speelde de dikte van de afwerkingvloer een belangrijke rol ten aanzien van de flankerende geluidsoverdrachten. Daarnaast werd ook duidelijk dat een minimale massa van de gipslokkenwand meespeelde in het bepalen van de type wanden. “Voor de wanden tussen gebruiksruimtes zoals slaapkamers, hebben we de zware gipsblokken van 7 cm dik geadviseerd.”, zegt Moeken. “In de natte ruimtes zijn de vochtbestendige hydroblokken toegepast en wanden waar wat meer gewicht aan kan komen te hangen zoals keukenkastjes, zijn met de 10 cm dikke variant gemaakt.” Met goed onderbouwde positieve testresultaten kon Knauf aantonen dat al deze gipsblokkenwanden voldoen aan de eisen.

    Strak geregisseerde logistiek

    Misschien wel het lastigste onderdeel van de afbouw was de logistiek. De Zalmhaven is vlak naast de Erasmusbrug gebouwd. Op die locatie is niet veel ruimte voor de opslag van bouwmaterialen. Zeker niet met hoeveelheden als 170.000 gipsblokken voor 55.000 m2 separatiewand. Aannemer BAM had daarom op een andere plek een hub ingericht waar alle materiaal moest worden geleverd. Van die locatie moest alles dan in afgepaste hoeveelheden en op strak geplande momenten naar de bouwlocatie worden getransporteerd. Een goede coördinatie  was daarbij cruciaal, vertraging in een bouw als deze kan immers prijzige gevolgen hebben. Moeken: “Dankzij een goed samenspel tussen Knauf, Eurogips en BAM konden de leveringen en transporten perfect binnen de vastgelegde tijdslots worden gerealiseerd.”

    Meer weten?

    Patrick Moeken
    Patrick Moeken
    Commercieel Technisch Adviseur Voegafwerking en Gipsblokken

    Knauf