Sluit
Menu

Dijsselbloemschool in Voorburg

10 september 2018

De lucht verversen met zo min mogelijk technische installaties, dat is wat de Dijsselbloemschool graag wilde. Speciaal voor de nieuwbouw van de Voorburgse school ontwikkelde Knauf het slimme BoWall Flow systeem.

BoWall Flow: Innovatie on demand

Verse lucht is belangrijk, zeker in volle klaslokalen. Negen van de tien keer zijn daar technische installaties voor nodig. Die zijn niet goedkoop, vragen onderhoud en zijn ook niet altijd even gezond. De Dijsselbloemschool in Voorburg bedacht een slim alternatief dat ze in hun nieuwbouw wilden gebruiken. Alleen was het een systeem dat nog niet bestond. Knauf werd benaderd met de vraag of het te te realiseren was. Na drie jaar van onderzoek, tekenen en uitgebreid testen beleefde BoWall Flow in de zomer van 2018 de primeur. Alle klaslokalen van de nieuw gebouwde school zijn aan de gangzijde voorzien van het innovatieve wandsysteem.

Flexibel en fris

De basis van de luchtverversende wand is het BoWall systeem. Die metalen staanderwand is opgebouwd op een flexibele plint die is afgedekt met een gemakkelijk te openen klikpaneel. Daardoor zijn de leidingen die in de plint zijn opgenomen, gemakkelijk te bereiken en aan te passen. Een zeer flexibel wandsysteem dus. En door de toevoeging van het Flowsysteem is het nóg slimmer geworden. Aan de gangzijde is in de wand een dunne, nauwelijks zichtbare sleuf gemaakt. Overdruk in de gang zorgt ervoor dat verse lucht die van buiten wordt aangevoerd, via de sleuf in de wand komt. Onderdruk aan de andere kant van de wand zuigt die verse lucht via perforaties in de flexibele plint het klaslokaal in. De ‘oude’ lucht wordt via het systeemplafond afgevoerd

Stil, stevig en schoon

Naast frisse lucht is ook rust en stilte belangrijk voor de leerlingen. De BoWall Flow wanden zorgen dan ook voor een goede geluidsisolatie. En de dubbelskeletwand is stootvast, want het blijft natuurlijk wel een school. Het skelet aan de gangzijde is aan de buitenzijde dichtgezet met een enkele laag Knauf Diamond Board. Aan de binnenzijde sluit een laag standaard A-plaat de 40 mm Acoustifit af van de luchtstroom. Zo kunnen er geen schadelijke vezels het klaslokaal in worden meegevoerd. Aan de kant van het klaslokaal is de wand opgebouwd uit een compacte isolatieplaat op cellulosebasis, een standaard A-plaat en een laag Diamond Board. En uiteraard de slimme plint waarmee de BoWall zo veel flexibiliteit geeft.

Er waren niet alleen primeurs in de Dijsselbloemschool. De W112 wanden waarmee de lokaalscheidingen zijn gemaakt, hebben hun waarde in al heel veel andere projecten bewezen. De Knauf Diamond Board Toiletplaten zijn wat minder bekend, maar de keuze voor de robuuste en geïmpregneerde plaat met zijn geprefabriceerde sparingen, leverde behoorlijk wat tijdwinst op in Voorburg.

Begeleiding van A tot Z

De Vier Totaalafbouw deed de montage in dit allereerste project met de luchtverversende Knauf-wand. Een logische keuze want het bedrijf uit Ter Aar was nauw betrokken geweest bij het testproces van de wand en de montage van de testwand. Uiteraard konden de monteurs rekenen op ondersteuning van Knauf met bouwplaatsbegeleiding en een projectboek met alle details.
Door het unieke luchtverversende Knauf BoWall wandsysteem bespaart de Dijsselbloemschool flink op leidingwerk, mechanische installaties en onderhoud. En dankzij het KnaufZeker concept kan de school er op rekenen dat innovatieve wanden

Betrokken partijen

Hoofd opdrachtgever

Duisselbloemschool

Architect

BDG architecten

Aannemer

Vinkbouw

Verwerker

De Vier Totaalafbouw

Prestaties

  • Brandwerend
  • Extra geluidsisolerend
  • Geluidsabsorberend (akoestiek)
  • Hardheid
  • Luchtzuiverend
  • Vertraagde Wateropname