Fiets- en voetgangerstunnel Centraal Station Amsterdam

De fiets- en voetgangerstunnel onder het Centraal Station van Amsterdam bevat een meesterwerk: een 110 meter lang tegelkunstwerk dat zich uitspreidt over wand en plafond.

Een meesterwerk met Knauf Aquapanel Outdoor

De fiets- en voetgangerstunnel onder het Centraal Station van Amsterdam bevat een meesterwerk: een 110 meter lang tegelkunstwerk dat zich uitspreidt over wand en plafond. De inspiratie kwam van een oud tegeltableau van de hand van Cornelis Bouwmeester. Die had begin 18e eeuw een afbeelding gemaakt van de haringvissers op het IJ. Het resultaat is een levendig schouwspel van vissers die netten binnen halen, terwijl imposante koopvaardijschepen hier tussendoor laveren. Om dit beeld nog indrukwekkender tot zijn recht te laten komen werd het fors uitvergroot om een enorm schouwspel te creëren dat zich uitspreidt over wand en plafond. Op die manier zullen de masten van de zeilschepen zich straks over de voorbijgangers heen buigen.

Alles bij elkaar groeide de opdracht uit tot een enorm complex project. Er is een jaar voor uitgetrokken om het geheel over te zetten in totaal 46.000 tegeltjes. Daarvoor is in de werkplaats de wandconstructie met zijn gebogen overgangen naar vloer en plafond, schaal 1 : 1, op een houten frame nagebouwd. Zo ontwikkelde zich gaandeweg het beeld, waarvan elk tegeltje werd gecodeerd om verwisseling op locatie uit te sluiten. Maar voordat het team tegelzetters aan de gang kon, moest eerst de ondergrond worden opgebouwd. Dit gebeurde met Aquapanel van Knauf. Voor de gebogen overgangen van vloer naar wand en vanaf daar weer naar plafond heeft Patex uit Biddinghuizen de aluminium draagprofielen de juiste kromming gegeven.

Lees hier het volledige artikel in TegelTotaal

Betrokken partijen

Opdrachtgever
ProRail / Gemeente Amsterdam

Architect
Benthem Crouwel Architecten / Irma Boom

Aannemer
MNO Vervat Beton, Nieuw Vennep

Verwerker
Patex, Biddinghuizen

Prestaties

  • Vertraagde Wateropname

Creating Room for Living
Bij Knauf vinden we dat iedereen een ideale omgeving verdient om in te wonen, te werken of te verblijven. Want mensen voelen zich het prettigst in een woning of gebouw dat is afgestemd op hun wensen en behoeften. Daar is het bijvoorbeeld fijner wonen, prettiger werken of makkelijker leren. Meer over deze visie

Hoofdkantoor
Mesonweg 8 - 12
3542 AL Utrecht
Tel: 030 - 247 33 11
Fax: 030 - 240 96 90
Contact via e-mail

Productielocatie:
Logistiekweg 7
4906 AB Oosterhout

Knauf Techniek
Voor al je technische vragen.
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Tel: 030 - 247 33 89
Fax: 030 - 240 96 97


Over Knauf
Disclaimer en Privacy

Colofon
Website door Zicht