Sluit
Menu

Fryske Akademy Leeuwarden

01 maart 2016

Esthetisch fraai en akoestisch ijzersterk, Knauf Cleaneo en het Knauf Danoline systeemplafond waren precies wat de verbouwde Fryske Akademy nodig had. En Knauf Diamond Board draagt nog een stevig geluidisolerend steentje bij.

Lekker warm en niet gehorig

Schreeuwen helpt niet, absorberen wel

Slechte akoestiek en veel nagalm kunnen het erg lastig maken om een gesprek te voeren. Vandaar dat er bij de verbouwing van de Fryske Akademy veel aandacht is besteed aan het geluidscomfort. Knauf Cleaneo platen en Danoline Unity 6 systeemplafonds waarborgen er een goede spraakverstaanbaarheid. Al helpt het wel als je het Fries beheerst. De Fryske Akademy doet namelijk wetenschappelijk onderzoek naar onder meer cultuur van Friesland en de Friese taal. 

Met behoud van karakter

De Fryske Akademy is al sinds jaar en dag gevestigd in het centrum van Leeuwarden, in een verzameling van historische en moderne gebouwen. Met de recente verbouwing is een aantal daarvan vervangen door nieuwbouw die veel beter aansluit bij het centrale monumentale deel. De oude gebouwen, waaronder een voormalige kerk, zijn gerenoveerd. Vooral voor de afbouw van dat oudere gedeelte zocht architect Jo Janssen uit Maastricht contact met Knauf. Niet alleen voor de akoestische oplossingen, maar ook omdat er goed isolerende voorzetwanden moesten komen. Die mochten het karakter van het monument echter niet teveel aantasten. Knauf stelde een uitgebreid projectboek met oplossingen samen voor de Limburgse architect én voor Plaveka Interieurs dat het montagewerk uitvoerde. 

Lekker warm ingepakt

Voorzetwanden van 150 mm dik zorgen voor een goede thermische isolatie van de buitengevel. Twee lagen glaswol van 50 mm, een laag Knauf A-plaat en een laag Knauf Diamond Board (beide 12,5 mm) leveren een Rc-waarde van 2,5. Ook de dakconstructie is voorzien van thermische isolatie. Hier bracht Plaveka Interieurs een laag glaswol van 90 mm en een laag van 50 mm aan. Een dampdichte folie en een enkele laag A-plaat dekt het isolatiemateriaal af en houdt het droog. De Rc-waarde van dit pakket ligt op 3,5.

Stil en stootvast

In het complex zijn verschillende scheidingswanden geplaatst. Stuk voor stuk zijn het combiwanden, aan weerszijde opgebouwd met een enkele laag Knauf A-plaat en een enkele laag Knauf Diamond Board. Er zijn verschillende diktes Acoustifit glaswol in de wanden opgenomen, al naar gelang de isolerende waardes die vereist zijn. Sommige wanden zijn goed voor wel 69 dB, met een brandwerendheid van 60 minuten.

Heel veel gaatjes

Naast geluidsisolatie was er ook geluidsabsorptie nodig. Dat nemen onder meer de geperforeerde Knauf Cleaneo platen voor hun rekening. Plaveka Interieurs maakte er een aantal akoestische eilanden mee. Die hangen aan staaldraad boven de balie en in de kantoorruimtes. De Knauf Cleaneo platen zijn ook tegen een groot aantal wanden gemonteerd. Daar gebruikte de afbouwer Cleaneo Caps voor. Met dat nieuwe innovatieve bevestigingsmateriaal worden de perforaties gebruikt om de platen onzichtbaar vast te schroeven. Dat scheelt een hoop tijd, want schroefgaten afwerken hoeft niet meer. 

Systeemplafond

Een andere akoestische oplossing die Knauf adviseerde, is de Danoline Unity 6. Het systeemplafond ziet eruit als een naadloos plafond door het verdekt profielenraster en het uiterst dunne naadje tussen de geperforeerde tegels. Die tegels kunnen worden uitgenomen zodat de techniek achter het plafond bereikbaar blijft. 

100% zekerheid

Fryske Akademy bevat een uitgebreid pakket aan Knauf oplossingen. Op het merendeel ervan is KnaufZeker prestatiegarantie van toepassing, zodat het wetenschappelijk onderzoeksinstituut verzekerd is van een aangenaam thermisch én akoestisch binnenklimaat.

 

Prestaties

  • Brandwerend
  • Extra geluidsisolerend
  • Geluidsabsorberend (akoestiek)
  • Luchtzuiverend
  • Thermisch isolerend