Sluit
Menu

Herstelhotel Udens Duyn Uden

01 mei 2014

Ziekenhuizen trekken zich terug op hun kernactiviteiten. Herstel van patiënten verlegt zich naar zorghotels. Het pas geopende herstelhotel Udens Duyn in Uden biedt een luxe omgeving om in alle rust en ruimte te herstellen.

Vier sterren herstelhotel

Ziekenhuizen trekken zich terug op hun kernactiviteiten. Herstel van patiënten verlegt zich naar zorghotels. Het pas geopende herstelhotel Udens Duyn in Uden biedt een luxe omgeving om in alle rust en ruimte te herstellen. Het hotel is bedoeld voor mensen die geen intensieve verpleging meer nodig hebben en na hun verblijf in het ziekenhuis actief aan hun herstel of revalidatie willen werken. Hotel Udens Duyn, met ruimte voor 79 luxe kamers en ingericht als een viersterrenhotel, ligt naast het nieuwe ziekenhuis Bernhoven in Uden, eveneens door dJGA ontworpen, aan de noordkant van Uden. 

Gips zorgt voor meer comfort

Het ontwerp van Udens Duyn combineert comfort en zorg in een luxueuze en gastvrije omgeving. “Gasten komen hier om te herstellen, daarom hebben we een hotel gecreëerd dat rust, comfort en luxe uitstraalt,” aldus architect Henk de Jong van de Jong Gortemaker Algra. Hij merkt op dat de natuurlijke materialen die zijn gebruikt, uitstekend aansluiten op de landelijke omgeving van het nabije natuurgebied de Maashorst. Een van die natuurlijke materialen is gips. Het is bewezen dat patiënten in een ziekenhuis sneller herstellen in een gebouw waar meer comfort is. Dat betekent onder meer dat de akoestiek in orde moet zijn. Vandaar de keuze voor gips afwerking. Met op gips gebaseerde systemen kunnen de best mogelijke omstandigheden worden gecreëerd, die van het gebouw een comfortabele omgeving maken. Gips is een lichaamseigen stof met zeer goede akoestische, thermische en vochtregulerende eigenschappen. 

Extra geluidsisolatie door Combiwanden

De hotelkamers zijn ruim en op het niveau van een viersterrenhotel. Alle wanden zijn zgn. combiwanden van Knauf: door toepassing van dubbele beplating Diamond Board gipskartonplaten zijn de kamers extra geluidsisolerend (Rw = 59 dB), een belangrijke wens van de opdrachtgever. M+R interieurarchitecten heeft samen met Flos een deel van het lichtplan verzorgd. In de Knauf stucplafonds konden Flos elementen naadloos worden geïntegreerd en voorzien van een directe of indirecte lichtbron. Een mooie samenvoeging van vorm en functie, waardoor licht op een aangename manier wordt ervaren. 

Knauf Cleaneo: geluidabsorberend en luchtzuiverend

Op de eerste verdieping liggen de revalidatie- en wellnessruimten. De wanden zijn in deze ruimtes voorzien van Knauf Cleaneo. Deze geperforeerde designplaten absorberen niet alleen geluid, maar zuiveren ook de lucht. 

Aquapanel Outdoor

Voor de buitenwanden en -plafonds was een strakke afwerking gewenst. De oplossing: het Knauf Aquapanel Outdoor systeem dat bestand is tegen vochtige omstandigheden. 

Lees hier het volledige artikel in Stedebouw & Architectuur

Betrokken partijen

Opdrachtgever
Zorggroep Brabant

Architect
De Jong Gortemaker Algra

Aannemer
Hurks Bouw

Verwerker
Muller Complete Afbouw

Prestaties

  • Brandwerend
  • Extra geluidsisolerend
  • Geluidsabsorberend (akoestiek)
  • Luchtzuiverend
  • Reductie contactgeluid
  • Vertraagde Wateropname