knauf-logo
  • Producten & Systemen
  • Expertise
  • Documentatie
  • Bedrijven
  • Het Nieuwe Lyceum, Bilthoven

    Het Nieuwe Lyceum

    Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven

    Gepubliceerd op: 28 maart 2022

    Kwaliteit hoeft niet altijd de hoofdprijs te kosten. Bij de renovatie en uitbreiding van Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven heeft OIII architecten met een relatief klein budget een prachtig project gerealiseerd. Onder meer door een aantal creatieve oplossingen met Knauf Diamond Board werden hoge kwaliteit en bescheiden kosten gecombineerd.

    Bilthoven, Het nieuwe Lyceum
    Bilthoven, Het nieuwe Lyceum
    20180906_JDVF_165
    Bilthoven, Het nieuwe Lyceum
    Bilthoven, Het nieuwe Lyceum
    20180906_JDVF_124-Pano

    Creatief met Diamond Board

    Zo’n tachtig jaar geleden werd de eerste steen voor het Nieuwe Lyceum in Bilthoven gelegd. In jaren daarna volgden er nog vele. Lang niet alle uitbreidingen en verbouwingen bleven trouw aan de stijl van het originele ontwerp en dat leverde een versnipperd gebouw op zonder centrale plek om samen te komen. OIII-architecten kreeg de opdracht om één geheel te maken van de onsamenhangende collage. “Zeker met het interieur zijn we daar goed in geslaagd”, zegt projectleider Yves Sellam.  Een van de dingen die daar voor hebben gezorgd, is de verrassende toepassing van Knauf Diamond Board. In het hele gebouw moest lambrisering komen, identiek, stootvast en van hoge kwaliteit. Zoals hij dat regelmatig doet, vroeg de architect commercieel technisch adviseur Maxim Sprong van Knauf om advies. Het voorstel om de robuuste strook met de keiharde MP75 Diamant te doen, paste niet binnen het budget.

    Unieke lambrisering

    “Net als bij de meeste scholen was er niet veel geld voor de verbouwing en ging een groot deel naar de luchtbehandeling. Dan houd je niet veel over voor bouwkundige aanpassingen”, legt de architect uit. Hij kwam met het idee om de lambrisering van Diamond Board te maken, rechtstreeks verlijmd op de steenachtige ondergrond. “Een slimme en creatieve toepassing die ik nog niet eerder had gezien”, zegt Maxim Sprong. Hij gaf advies over de beste manier om de ondergrond voor te behandelen en de robuuste, stootvaste plaat te verlijmen. Boven de 120 cm hoge laag Diamond Board zijn de wanden afgewerkt met gips waarna het geheel, dus ook de Diamond Board, werd gespoten met spack. “Zo lijkt het één geheel maar heb je een onderste laag die veel beter tegen een stootje kan dan de rest is”, zegt de architect.

    Combiwanden in twee uitvoeringen

    De architect koos de Diamond Board ook voor de scheidingswanden die Eurogips monteerde. Het zijn combiwanden, dus met een eerste laag A-plaat en de Diamond Board als buitenste laag. Knauf adviseerde twee varianten van deze wand. De W112 50/100 Combi 40GW versie heeft een enkel skelet van 50 mm profielen en levert een geluidsisolatie van 56 dB. Voor de hoge wanden adviseerde Knauf de W112 75/125 Combi 60GW. De 75 mm dikke profielen leveren de benodigde stabiliteit en deze uitvoering brengt ook een nog betere geluidsreductie met zich mee, de wand haalt wel 58 dB. Beide combiwanden zijn 60 minuten brandwerend.

    Akoestische oplossingen

    Om een centrale plek in de school te maken, is een deel van de onsamenhangende uitbreidingen afgebroken en een aula teruggebouwd die past bij de originele bouwstijl. In zo’n grote open ruimte waar veel scholieren samenkomen, is akoestiek van groot belang. Knauf adviseerde de architect om op de kolommen akoestische elementen aan te brengen. De geperforeerde gipsplaten met glasvlies aan de zichtzijde zijn op metalen profielen geschroefd en afgewerkt met een akoestische pleister.

    Systeemplafonds van Knauf AMF

    Voor een optimale akoestiek waren de beklede kolommen niet voldoende. “Net als met Maxim Sprong heb ik een goed contact met Mischa Straver van Knauf AMF, dus heb ik hem om advies over akoestische plafonds gevraagd die binnen het budget pasten”, zegt Yves Sellam. “Aan de hand van tekeningen van een aantal ruimtes en de gevraagde prestaties ben ik de akoestiek gaan doorrekenen”, legt Straver uit. Hij adviseerde de Thermatex Alpha ONE, een hardminerale inlegtegel. “Voordeel van hardmineraal is dat hij niet meteen beschadigt als je er iets tegenaan gooit én dat hij prima akoestische prestaties levert”, aldus de man van Knauf AMF. De Thermatex Alpha ONE is naast de aula ook in vrijwel alle andere ruimtes in de verbouwde school gemonteerd. In de toiletten en de keuken is op advies van Knauf AMF de AMF Topiq Efficient pro Hygena toegepast. Die zachtminerale tegel is speciaal ontwikkeld voor een goede akoestiek in natte ruimtes.

    Architect Yves Sellam vond het eigenlijk wel leuk om met een beperkt budget te werken. “Het dwingt je te improviseren, om te zoeken naar de beste oplossingen binnen de mogelijkheden. Het is fijn dat ik daarvoor altijd bij Maxim Sprong van Knauf en Mischa Straver van Knauf AMF terecht kan; ze denken mee. Verkopen is makkelijk maar goed adviseren is een ander verhaal!”

    Betrokken partijen

    Hoofd opdrachtgever Het nieuwe Lyceum Bilthoven

    Architect OIII Architecten

    Projectmanagement HEVO Projectmanagment Den Bosch

    Aannemer Burgland Bouw Dodewaard

    Verwerker Eurogips & Arcotech