Sluit
Menu

Hotel Niu Dairy in Haarlem

10 september 2018

Hotelconcepten veranderen; kijk naar hotel Niu Dairy in Haarlem. Daar zijn de gemeenschappelijke ruimtes als lobby restaurant belangrijker dan de kamers. Maar wat blijft is het belang van een goede nachtrust. Die is verzekerd door de kamerscheidende wanden van Knauf.

Ouderwetse degelijkheid onder een hip jasje

Met Niu zet het Duitse Novum Hotel Group een zeer eigentijds hotelconcept neer: ‘native, inspiring, unique’ noemen ze het. Bij Niu Dairy in Haarlem spat die rebelsheid er vanaf. Het thema ‘Melk & Muziek’ waar de inrichting op is gebaseerd, is ontleend aan zuivelfabriek De Sierkan’ die vroeger op de plek van het hotel stond. En aan de buurman: poppodium Patronaat. Koeienhuiden, melkflessen, albumcovers en foto’s van artiesten mogen dan wel de meeste aandacht van de bezoekers krijgen, voor en tijdens de bouw lag de focus zeer zeker ook op goede geluidsisolatie. Want ook de jongere doelgroep waar Niu hotels zich op richten, stelt prijs op een goede nachtrust. Vandaar dat Mulderblauw architecten al in een vroeg stadium Knauf bij het project betrok om mee te denken en te adviseren over de wanden.

Soundbarproof

Alle kamerscheidende wanden moesten een STC van 55+ halen. Voldoende om harde geluiden van bijvoorbeeld muziekinstallaties nog maar heel zachtjes hoorbaar te maken. Knauf adviseerde de W115, een woningscheidende wand die onder meer in appartementsgebouwen veel wordt toegepast. Ruitenbeek projectafbouw monteerde de wanden precies volgens het advies. Het dubbele skelet is opgevuld met Knauf Acoustifit Glaswol. Aan de buitenzijden zijn de skeletten dichtgezet met dichtgezet met een laag A-plaat die aan de onderzijde is gekit zodat niet alleen luchtgeluid maar ook contactgeluid weinig kans heeft. Op de A-plaat bracht de afbouwer nog een laag Diamond Board aan. Die robuuste plaat verhoogt de geluidsisolerende prestaties, en hij brengt extra stootvastheid mee. 

Alleskunner

Voor de gangwanden waren de eisen iets minder zwaar; daar volstond STC 50. Dubbelskelet was daar dus niet nodig, maar wel de combinatie van A-plaat met daarop een laag Diamond Board. Ook vanwege de stootvastheid uiteraard. Dezelfde stoere plaat adviseerde Knauf ook voor de badkamerwanden, omdat hij ook vochtige omstandigheden beter incasseert dan de standaard gipskartonplaten.

Hip en stoer

Schijn kan bedriegen want bij zo’n hip uiterlijk als Niu Dairy heeft, verwacht je niet snel dat er zoveel aandacht aan geluidsisolatie en degelijkheid is besteed. En dat het hele project ook nog eens onder Knauf Zeker is uitgevoerd, valt al helemaal niet af te lezen aan de alternatieve inrichting. Maar het verzekert gasten én opdrachtgever Novum Hotel Group van een ongestoorde nachtrust.

Betrokken partijen

Hoofd opdrachtgever

Novum Hotel Group

Architect

Mulderblauw architecten

Aannemer

Huib Bakker Bouw

Verwerker

Ruitenbeek projectafbouw

Geleverd via handelsvestiging

Van Keulen

Prestaties

  • Brandwerend
  • Geluidsabsorberend
  • Hardheid
  • Hoge sterkte
  • Luchtzuiverend
  • Vertraagde Wateropname