Meander Medisch Centrum Amersfoort

Het nieuwe pand van Meander Medisch Centrum in Amersfoort is met een vloeroppervlak van 113.000 m² een van de grootste medische nieuwbouwprojecten in Nederland. Het nieuwe ziekenhuis kan tot de modernste van Nederland worden gerekend.

Overzicht en maximale flexibiliteit

Het nieuwe pand van Meander Medisch Centrum is met een vloeroppervlak van 113.000 m² een van de grootste medische nieuwbouwprojecten in Nederland. Het nieuwe ziekenhuis kan tot de modernste van Nederland worden gerekend. Alle niet-dragende binnenwanden worden geleverd door Knauf, evenals het hoogwaardige kabelgootsysteem Knauf BoWall. De metalen staanderwanden worden uitgevoerd met Knauf Diamond Board gipskartonplaat, waardoor de opdrachtgever een grote optimalisatieslag kan maken.

In het nieuwe gebouw kan Meander Medisch Centrum haar patiënten en bezoekers vanaf heden in een comfortabele en klantvriendelijke omgeving ontvangen. Patiënten en bezoekers hebben op veel plekken direct uitzicht op de groene omgeving en rivier de Eem. Het ziekenhuis is zo ontworpen dat patiënten en bezoekers er eenvoudig hun weg kunnen vinden.

Het ziekenhuis bestaat uit verschillende bouwdelen: een deel voor de acute zorg (zoals de spoedeisende hulp), operatiekamers en onderzoeksafdelingen, een hotelgedeelte (waar de verpleegafdelingen zijn ondergebracht) en een polikliniekengedeelte waar de spreekuren worden gehouden. De gebouwen zijn met elkaar verbonden door een uitgebreid overkapt openbaar gebied. Aan de kant van de Eem is een psychiatrisch centrum gerealiseerd. Onder het ziekenhuis is een parkeerlaag gesitueerd met voldoende parkeerplaatsen. Duurzaamheid is een belangrijk uitgangpunt in het nieuwe ziekenhuis. Met de nieuwbouw heeft Meander Medisch Centrum nog meer mogelijkheden om haar status als deskundig topklinisch opleidingsziekenhuis verder uit te breiden.

Knauf heeft, naast technisch advies, alle droge afbouwsystemen geleverd: van het hoogwaardige wandconcept Knauf BoWall tot het luchtzuiverende Knauf Cleaneo en het Knauf Aquapanel Indoor systeem.

De metalen staanderwanden zijn uitgevoerd met Knauf Diamond Board gipskartonplaat, waardoor de opdrachtgever een grote optimalisatieslag heeft gemaakt. Eind 2007 is Knauf met Atelier PRO Architecten B.V. in contact gekomen. Gedurende het bouwproces zijn er gezamenlijk een aantal bezuinigingen en optimalisatieslagen doorgevoerd. Voor een groot deel van het complex is er gekozen voor een lichte scheidingswandconstructie met enkele beplating van Knauf Diamond Board gipskartonplaat. In het verleden werden ziekenhuizen in het geheel uitgevoerd met een dubbele beplating standaard plaat. In het Meander Medisch Centrum is door toepassing van Knauf Diamond Board een snellere montagetijd bereikt, alsmede een hogere stootvastheid en ruimtebesparing, dankzij de slankere wanden.

Tevens is een deel van het complex uitgevoerd met het Knauf BoWall kabelgoot systeem. Naast een reductie in bouwtijd, door na het sluiten van de wanden de installaties achteraf toe te voegen, biedt het ook flexibiliteit naar de toekomst. Men is nu in staat om op ieder moment installatie-technische mutaties door te voeren, zonder hak- of breekwerk, met continuïteit van de zorgaanbieding.

Voor de uitvoering van het ziekenhuis is een unieke VOF opgericht. Hierin hebben Heijmans Utiliteitsbouw, Burgers Ergon en Ballast Nedam Bouw Speciale Projecten, ieder voor een derde deel, deelgenomen. Een integrale aanpak en kennisbundeling was hiermee geborgd.

Lees hier het volledige artikel in Bouwen aan de Zorg

Betrokken partijen

Opdrachtgever
Stichting Meander Medisch Centrum

Architect
Atelier Pro Architecten

Aannemer
2MC3 bouwcombinatie:
Heijmans Utiliteit (bouw)
Heijmans Utiliteit (techniek)
Ballast Nedam Bouw Speciale projecten

Prestaties

  • Brandwerend
  • Extra geluidsisolerend
  • Luchtzuiverend
  • Reductie contactgeluid

Creating Room for Living
Bij Knauf vinden we dat iedereen een ideale omgeving verdient om in te wonen, te werken of te verblijven. Want mensen voelen zich het prettigst in een woning of gebouw dat is afgestemd op hun wensen en behoeften. Daar is het bijvoorbeeld fijner wonen, prettiger werken of makkelijker leren. Meer over deze visie

Hoofdkantoor
Mesonweg 8 - 12
3542 AL Utrecht
Tel: 030 - 247 33 11
Fax: 030 - 240 96 90
Contact via e-mail

Productielocatie:
Logistiekweg 7
4906 AB Oosterhout

Knauf Techniek
Voor al je technische vragen.
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Tel: 030 - 247 33 89
Fax: 030 - 240 96 97


Over Knauf
Disclaimer en Privacy

Colofon
Website door Zicht