Rijnstraat 8 in Den Haag

Hoge eisen aan duurzaamheid en veiligheid stonden centraal bij de renovatie van het voormalige VROM-gebouw aan de Rijnstraat in Den Haag. Met een aantal gespecialiseerde wanden leverde Knauf een belangrijke bijdrage aan de winnaar van de ARC17 Architectuur Award.

Uitzonderlijke renovatie in de Haagse binnenstad

Er is in 30 jaar tijd veel veranderd in hoe we kijken naar zaken als energieverbruik en brandveiligheid. Vandaar dat het in de jaren tachtig gebouwde ministerie van VROM aan de Rijnstraat in Den Haag grondig onder handen genomen moest worden. OMA architecten van Rem Koolhaas ontwierp een gebouw dat bijzonder goed scoort op het gebied van duurzaamheid. 20% van het gebouw werd afgebroken en daarvan is 99,7% hergebruikt. Bij de nieuwe materialen is gelet op een lange levensduur en de indeling maakt het gebouw flexibel voor wijzigingen in de toekomst. Slimme maatregelen zorgen voor een zeer laag Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van 0,44. Dat levert een energielabel van A+++ op. Daarnaast is het vernieuwde gebouw ook nog eens mooi om naar te kijken. Geen wonder dat het tot de vier genomineerden voor de ARC17 Architectuur Award behoorde.

 

Brandveiligheid gewaarborgd

Naast energieprestaties was ook de brandveiligheid een belangrijk issue. Knauf leverde op dat vlak een belangrijke bijdrage met een gericht advies voor compartimentering en een aantal zeer effectieve wandoplossingen. Mullerafbouwgroep uit Eindhoven monteerde onder meer een grote hoeveelheid schachtwanden die met gemak de 60 minuten brandwerendheid halen. Bij deze en andere niet verplaatsbare scheidingswanden in de Van Rijnstraat is een hoofdrol weggelegd voor het robuuste Knauf Diamond Board. Dankzij de hogere gipsdichtheid heeft de Diamond Board gipskartonplaat een hogere brandwerendheid en stootvastheid dan een standaard gipskartonplaat, en hij zorgt ook nog eens voor een betere geluidsisolatie. Mullerafbouwgroep heeft niet alleen de binnenwanden gemonteerd maar ook alle plafonds. Dat zijn belangrijke zaken om de veiligheid en het comfort te waarborgen van de ruim 6000 medewerkers van de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Infrastructuur en Waterstaat, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers en de Dienst Terugkeer & Vertrek.

Betrokken partijen

Verwerker

Mullerafbouwgroep

Prestaties

  • Brandwerend
  • Inbraakwerend

Creating Room for Living
Bij Knauf vinden we dat iedereen een ideale omgeving verdient om in te wonen, te werken of te verblijven. Want mensen voelen zich het prettigst in een woning of gebouw dat is afgestemd op hun wensen en behoeften. Daar is het bijvoorbeeld fijner wonen, prettiger werken of makkelijker leren. Meer over deze visie

Hoofdkantoor
Mesonweg 8 - 12
3542 AL Utrecht
Tel: 030 - 247 33 11
Fax: 030 - 240 96 90
Contact via e-mail

Productielocatie:
Logistiekweg 7
4906 AB Oosterhout

Knauf Techniek
Voor al je technische vragen.
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Tel: 030 - 247 33 89
Fax: 030 - 240 96 97


Over Knauf
Disclaimer en Privacy

Colofon
Website door Zicht