Sint Gerlach Paviljoen

“Een genereus overstekend dak”, noemt architect Francien Houben van Mecanoo het. De luifel van het St. Gerlach Paviljoen is echter ook fraai gewelfd. Stevig en sierlijk dus, uitgevoerd met cementgebonden platen van Knauf en met KnaufZeker garantie.

Robuuste platen in sierlijke vormen

Hotel Sint Gerlach in Valkenburg is uitgebreid met een apart paviljoen voor vergaderingen en congressen. Mecanoo Architecten maakte het ontwerp. Het Delftse architectenbureau vroeg Knauf mee te denken over een oplossing voor de luifel rondom het gebouw. Het ruim uitstekende dak moest vloeiende lijnen krijgen, een gewelfde vorm. En het materiaal waarmee dat werd gerealiseerd moest in een speciale kleur kunnen worden gestukadoord.

BIM

Met Aquapanel Outdoor, Aquapanel SkyLite en een op kleur gemaakte cementpleister LP 221 had Knauf een passend antwoord op de wensen van Mecanoo. Aan de hand van het BIM model is een advies gemaakt én een mockup voor de architect. Een aantal sessies met monsters leverde de juiste kleur voor de stucafwerking op; dezelfde mergeltint als die van een gerestaureerd monument op het terrein van Sint Gerlach.

Buigbaar en bikkelhard

Precies zoals die testopstelling is gemaakt, is de luifel in het werk uitgevoerd. Voor de welvingen adviseerde Knauf smalle stroken Aquapanel SkyLite te gebruiken en die haaks op de basislatten te monteren. De cementgebonden plaat is 8 mm dik en gemakkelijker te buigen dan de wat dikkere Aquapanel-broer. De stijvere Outdoor-platen zijn wel gebruikt voor de vlakke delen van de luifel.

Vanwege het grote oppervlak is de luifel gedilateerd. Knauf heeft daarvoor nauw contact gehad met Ceves Vergeer zodat de profielen precies de juiste straal kregen.

KnaufZeker

De montage van de platen en het afwerken van de schroefgaten en de naden is gedaan met Aquapanel schroeven, voegenband en voegenvuller. Ook de afwerking van de platen is met Knauf materialen gedaan, het betreft immers een KnaufZeker project. Met SM 700 PRO en een wapeningsgaas zijn de platen voorzien van een mortelweefsellaag. De eindafwerking is gedaan met de speciaal voor dit project gekleurde cementpleister LP 221.

Het eindresultaat is prachtig en oerdegelijk. En vanwege KnaufZeker hoeven ze bij het prestigieuze Sint Gerlach niet bang te zijn dat het genieten maar van korte duur is.

Betrokken partijen

Architect

Mecanoo architecten

Aannemer

Bouwbedrijf van de Ven

Stukadoor

Lieben BV

Prestaties

  • Waterbestendig

Creating Room for Living
Bij Knauf vinden we dat iedereen een ideale omgeving verdient om in te wonen, te werken of te verblijven. Want mensen voelen zich het prettigst in een woning of gebouw dat is afgestemd op hun wensen en behoeften. Daar is het bijvoorbeeld fijner wonen, prettiger werken of makkelijker leren. Meer over deze visie

Hoofdkantoor
Mesonweg 8 - 12
3542 AL Utrecht
Tel: 030 - 247 33 11
Fax: 030 - 240 96 90
Contact via e-mail

Productielocatie:
Logistiekweg 7
4906 AB Oosterhout

Knauf Techniek
Voor al je technische vragen.
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Tel: 030 - 247 33 89
Fax: 030 - 240 96 97


Over Knauf
Disclaimer en Privacy

Colofon
Website door Zicht