Thialf Heerenveen

Dé schaatstempel van Nederland is vernieuwd. Van het ijs bleef Knauf af, maar rondom de schaatshal zijn kilometers Knauf-plaatmateriaal verwerkt. Vooral qua brandwerendheid en stootvastheid leveren de wanden en plafonds een belangrijke bijdrage.

Extra brandveiligheid in ijspaleis

Natuurlijk, in Thialf draait alles om het ijs. Vanuit die gedachte heeft Zwarts & Jansma Architects de uitbreiding van de schaatshal benaderd. Rondom de compleet aangepaste schaatspiste is een ring gebouwd met een scala aan faciliteiten. Knauf werd gevraagd om advies uit te brengen voor een plafond in de kantoorruimte dat 45 minuten brandwerend moet zijn, en aansluitend voor de vele wanden die er moesten worden gemonteerd.

Afwijkende oplossing

45 minuten brandwerendheid is een eis die een stuk hoger ligt dan het half uur dat meestal wordt verlangd. Een minder gangbare eis ook, vandaar dat afbouwbedrijf 4-U-2 niet het gebruikelijke plafond kon monteren. Knauf adviseerde een systeem met dubbele laag DF-platen. Zonder isolatiemateriaal en op een houten onderconstructie haalt dat met gemak de geëiste drie kwartier. Het systeem wordt buiten Nederland vaker toegepast, en buitenlandse testrapporten die de prestaties onderschrijven waren voor aannemer en opdrachtgever voldoende bewijs dat het daadwerkelijk goed zou zijn.

Harde eis

Zo’n driekwart van de ring is voorzien van het brandvertragende plafond. De 11.000 m2 plaatmateriaal die er voor is gebruikt valt echter bijna in het niet bij de ruim 33.000 m2 platen die voor de wanden zijn gebruikt. Voor het merendeel is dat Knauf Diamond Board, die alleskunner is bij elke Knauf-wand in Thialf als eindplaat gebruikt. De opdrachtgever wilde vooral zeer stootvaste wanden en ook op dat vlak staat de Diamond Board ruimschoots zijn mannetje.

Stevig en stabiel

Zeer in het oog springend zijn de negen meter hoge wanden die op sommige plekken aan de buitenkant van de ring zijn gemonteerd. Onder andere tussen de kantoren en de 100 meter sprint baan staat zo’n hoge wand. Op advies van Knauf zijn extra stevige frames gebruikt voor de hoge wanden. De staanders zijn 9 meter lange CW 150 profielen. Die zijn aan beide zijden dubbel beplaat met Knauf Diamond Board. Oerstevig en zeer stabiel dus, en net als de brandvertragende plafonds van hoog niveau. Minder kan ook niet, in zo’n topsportomgeving.

Meer weten?

Maxim Sprong
Commercieel Technisch Adviseur Droge Afbouwsystemen

0653105710
maxim.sprong@knauf.nl

Betrokken partijen

Aannemer

Heddes Bouw

Verwerker

4U2 montagebedrijf

Geleverd via handel

Van Kleulen BMH

Prestaties

  • Brandwerend
  • Extra geluidsisolerend
  • Hardheid
  • Vertraagde Wateropname

Creating Room for Living
Bij Knauf vinden we dat iedereen een ideale omgeving verdient om in te wonen, te werken of te verblijven. Want mensen voelen zich het prettigst in een woning of gebouw dat is afgestemd op hun wensen en behoeften. Daar is het bijvoorbeeld fijner wonen, prettiger werken of makkelijker leren. Meer over deze visie

Hoofdkantoor
Mesonweg 8 - 12
3542 AL Utrecht
Tel: 030 - 247 33 11
Fax: 030 - 240 96 90
Contact via e-mail

Productielocatie:
Logistiekweg 7
4906 AB Oosterhout

Knauf Techniek
Voor al je technische vragen.
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Tel: 030 - 247 33 89
Fax: 030 - 240 96 97


Over Knauf
Disclaimer en Privacy

Colofon
Website door Zicht