Zaans Medisch Centrum Zaandam

Het Zaans Medisch Centrum beleeft veel plezier aan Knauf Cleaneo. De geperforeerde platen zorgen voor een prachtig plafond met een uitstekende akoestiek in het atrium. De luchtzuiverende werking van Cleaneo is een passend extraatje.

Fluisterstil, fraai en fris

De Zaanstreek was een van de eerste industriegebieden van Nederland. Er zijn nog legio pakhuizen en loodsen uit die voorbije tijd te vinden. Mecanoo Architecten zoekt met het nieuwe ziekenhuis Zaans Medisch Centrum nadrukkelijk aansluiting bij dat verleden. Aan de buitenkant ervan tenminste, want van binnen is het vooral een modern ziekenhuis dat voldoet aan alle wensen en eisen van de huidige tijd. Met een breed scala aan wanden en een indrukwekkend akoestisch plafond levert Knauf daar een belangrijke bijdrage aan. 

Heel veel Diamond Board

In ziekenhuizen wordt veel gevraagd van de scheidingswanden. In Zaandam is dat niet anders. De wanden moeten een goede geluidsisolatie leveren, voldoende brandwerendheid bieden, stootvast en bij de natte ruimtes ook vochtbestendig zijn. Vandaar dat in ZMC veel gebruik is gemaakt van Knauf Diamond Board. De robuuste gipskartonplaat doet het immers op al die vlakken uitstekend. De Diamond Board is gebruikt in wanden met een enkele laag beplating, in combiwanden, in wanden met een dubbele plaatlaag en in dubbelskeletwanden. De weinige wanden zonder Diamond Board zijn vooral te vinden bij Radiologie. Op die afdeling zijn voor de scheidingswanden met lood beklede Knauf A-platen gebruikt.

Alle wandsystemen zijn opgenomen in een gedetailleerd projectboek. Dat is een vast onderdeel van KnaufZeker, de 100% prestatiegarantie van Knauf waar ook ZMC graag gebruik van maakt. 

Luchtjes en lawaai de baas

Alle Knauf-wandsystemen zijn gemonteerd door Kwakman Afbouw. Het bedrijf uit Volendam maakte in het atrium van het ZMC ook een reusachtig akoestisch plafond. 800 m2 Knauf Cleaneo is er ingegaan, inclusief een strook langs de wanden. De geperforeerde plaat zorgt voor een demping van het geluid. Dat is nodig, want de ruimte eronder kan wel eens een druk en rumoerig gebied zijn met zijn winkeltjes, zitjes, balies en dergelijke. De Cleaneo platen hebben ook een luchtzuiverende werking. Ze absorberen gevaarlijke vluchtige stoffen als formaldehyde en benzeen, en breken deze af. Precies wat je wil in een ziekenhuis! 

Knap staaltje montagewerk

Het plafond was zo groot dat om de 15 meter een dilatatie moest worden aangebracht. Architecten zijn vaak geen fan van die naden, maar om scheuren te voorkomen zijn ze hard nodig. In ZMC zullen de dilataties vanaf de grond niet te zien zijn, het plafond hangt op zo’n 8 meter hoogte. Van die afstand valt het wél op als de perforaties in de Cleaneo niet netjes in lijn liggen. Ook daar zullen de bezoekers van ZMC geen klagen over hebben. Kwakman Afbouw heeft de platen superstrak gemonteerd. En ook dankzij de FF-voeg van de Cleaneo-plaat ziet het gaatjesoppervlak er prachtig egaal uit.

Natuurlijk is het nooit een pretje om in het ziekenhuis te liggen of er op bezoek te gaan. Een prachtig en degelijke afgewerkte omgeving als het ZMC zou dat leed echter zomaar een stukje draaglijker kunnen maken.

Betrokken partijen

Opdrachtgever
Zaans Medisch Centrum

Architect
Mecanoo Delft

Aannemer
BAM Utiliteitsbouw Grote Projecten

Verwerker
Kwakman Afbouw, Volendam

Prestaties

  • Brandwerend
  • Extra geluidsisolerend
  • Geluidsabsorberend
  • Luchtzuiverend
  • Stralingwerend

Creating Room for Living
Bij Knauf vinden we dat iedereen een ideale omgeving verdient om in te wonen, te werken of te verblijven. Want mensen voelen zich het prettigst in een woning of gebouw dat is afgestemd op hun wensen en behoeften. Daar is het bijvoorbeeld fijner wonen, prettiger werken of makkelijker leren. Meer over deze visie

Hoofdkantoor
Mesonweg 8 - 12
3542 AL Utrecht
Tel: 030 - 247 33 11
Fax: 030 - 240 96 90
Contact via e-mail

Productielocatie:
Logistiekweg 7
4906 AB Oosterhout

Knauf Techniek
Voor al je technische vragen.
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Tel: 030 - 247 33 89
Fax: 030 - 240 96 97


Over Knauf
Disclaimer en Privacy

Colofon
Website door Zicht