Knauf Skin

Knauf Skin is het systeem om een gebouw of woning te isoleren waarbij bovendien de gevel prachtig wordt afgewerkt, voor zowel nieuwbouw als bij renovatie.

Voordelen Knauf Skin

Knauf Skin is veel meer dan een eenvoudige optelsom van materialen. Het is een compleet systeem dat wordt gekenmerkt door uitstekende prestaties op het gebied van warmte-isolatie. Daarnaast krijg je een mooie uitstraling door een Knauf-gepleisterde eindafwerking. Het wooncomfort van de bewoners wordt verzekerd en de gevel komt er weer als nieuw uit te zien.

Naast de bovengenoemde functies, zijn er nog veel meer voordelen te behalen met Knauf Skin:

 • Voor nieuwbouw én renovatie
 • Hoge en stabiele isolatiewaardes haalbaar
 • Het verbetert wooncomfort, zowel in de winter als in de zomer
 • Veel afwerkingsmogelijkheden
 • Energiebesparend
 • Waardeverhogend
 • Ongevoelig voor vocht
 • ISDE-subsidie aan te vragen
 • Brandklasse B en KOMO gecertificeerd

Wat is Knauf Skin?

Knauf Skin is een buitengevelisolatiesysteem. Het is een manier om een woning of ander gebouw aan de buitenzijde te isoleren, waarbij de gevel bovendien prachtig wordt afgewerkt, zowel voor nieuwbouw als renovatie.

Er is een sterke groei in de vraag naar duurzamere gebouwen en woningen. De belangrijkste stap naar een duurzaam gebouw is isoleren. Hoe minder warmteverlies, hoe minder er verwarmd hoeft te worden. Voor betere isolatie heb je een extra schil nodig, aan de
 buitenkant. Knauf heeft verschillende systemen om een gebouw van zo’n schil te voorzien.

Knauf SKIN kan helpen bij het verduurzamen van bestaande gebouwen en het energiezuinig bouwen van nieuwbouwwoningen.

Hoe kunnen wij je helpen?

Warm van binnen

Met Knauf Skin wordt een geïsoleerde schil om het gebouw gecreëerd. Dit zorgt ervoor dat de warmteweerstand van het gebouw toeneemt en er flink op energie kan worden bespaard gedurende de koude maanden. In de zomer daarentegen zorgt deze schil voor een aangenaam koel binnenklimaat. Knauf Skin biedt daarnaast extra leefcomfort, doordat er minder hinder is van tocht en buitengeluiden.

Mooi van buiten

De buitenmuur kan met Knauf Skin op verschillende manieren worden afgewerkt. Een veelgebruikte wijze is het bepleisteren van de buitenmuren, bijvoorbeeld met het onderhoudsvriendelijke Knauf MineralAktiv. Dit is een revolutionair systeem, bestaande uit een pleister en een verf, dat algen- en schimmelgroei tegengaat. Hierdoor ziet de gevel er niet alleen na oplevering mooi uit, maar zal er veel minder snel een groene aanslag ontstaan.

De eindafwerking van Knauf Skin kan ook bestaan uit steenstrips (keramisch of mineraal), tegels of pleisterafwerkingen (o.a. SM Sokkel PRO). Ook onze pasteuze gevelpleister (Conni S) is een goede optie zijn voor de eindafwerking van de gevel. Conni S is in veel verschillende kleuren en in verschillende structuren (korrelgroottes) te krijgen.

Zo kan de buitenkant van het gebouw een volledige metamorfose ondergaan en helemaal aansluiten bij de smaak en wensen van de klant.

Keuzes in afwerking

Minerale of keramische steenstrips

Knauf Brick Slips Flex

Conni S

Knauf Conni S

MineralAktiv

Knauf MineralAktiv

Trainingen Knauf Skin

Tijdens deze gratis professionele training met vakmensen in de Knauf Akademie in Utrecht leer je alles over de gevelisolatiemarkt, de kenmerken van Knauf Skin en de producten van het systeem. Daarnaast ga je in de praktijkruimte zelf aan de slag om de verwerking van Knauf Skin te ervaren.
Wist je dat we ook trainingen op maat aanbieden? Ben je met een groepje deelnemers en heb je specifieke leerdoelen? Neem dan contact op met onze adviseur in jouw regio om de mogelijkheden te bespreken.

Naar Knauf Akademie

Projecten Knauf Skin

Knauf Skin wordt ook vaak gebruikt bij de referentieprojecten waar Knauf adviezen en producten voor levert. Een overzicht van de referentieprojecten waarbij gebruik is gemaakt van Knauf Skin vind je via onderstaande button.

Bekijk onze Skin-projecten

Meer weten over Knauf Skin?

Sander Vos

Gevel (Skin)

06 55 36 38 88    [email protected]

Contact opnemen

Onze Partners Gevelisolatie

Partners Gevelisolatie

Documenten

Subsidie, energiebesparing & brandveiligheid

Kan ik subsidie krijgen voor de isolatie van mijn huis?

Als particulier kunt u een subsidie aanvragen voor de isolatie van uw koopwoning. Ook de Vereniging van Eigenaren (VvE) kan een subsidie aanvragen. U kunt ook geld lenen met de Energiebespaarlening om uw huis te isoleren.

Subsidie voor particulieren

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen, een zonneboiler, een warmtepomp en aansluiting op een warmtenet.

Bekijk voor het indienen van uw aanvraag eerst de voorwaarden van de ISDE op rvo.nl.  

Per 1 januari 2022 is de de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen met een vermogen groter dan 1 kW verhoogd van 20% naar 30% van de gemiddelde totale investeringskosten. De verhoogde subsidie voor deze maatregelen geldt alleen voor maatregelen die daadwerkelijk in 2022 zijn uitgevoerd. 

Subsidie isolatie woningen voor VvE

Per 1 april 2021 kunnen Verenigingen van Eigenaren (VvE's) weer een aanvraag indienen voor de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). De VvE kan deze subsidie gebruiken voor:

 • energieadvies;
 • procesbegeleiding en/of een meerjarenonderhoudsplan (MJOP);
 • energiebesparende maatregelen in het gebouw en de appartementen. 

De Rijksoverheid stelt in totaal € 32,2 miljoen beschikbaar tot en met december 2022.

Energiebespaarlening

Wilt u isoleren maar heeft u geen spaargeld of wilt u dat achter de hand houden? Met de Energiebespaarlening is het mogelijk om boetevrij en tegen een lage rente geld te lenen voor energiebesparende investeringen. Deze lening is voor eigenaren van een koopwoning.

De besparing op energiekosten kan genoeg zijn om de maandelijkse betaling van uw Energiebespaarlening te dekken. Dit hangt af van de isolatiemaatregel die u kiest en hoeveel energie u verbruikt.

Voor VvE's is er de speciale VvE Energiebespaarlening.

Let op: geld lenen kost geld.

Bron: Rijksoverheid

Kan ik energie besparen met gevelisolatie?

Per 1 januari 2022 gelden nieuwe subsidieregels als je je woning wilt verduurzamen. Vanaf dan krijg je, als je twee verduurzamingsmaatregelen neemt, niet 20% van de kosten vergoed, maar 30%. Onder verduurzamingsmaatregelen worden isolatie gerekend (vloer-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++glas) en ook de aanschaf van een warmtepomp of een hybride warmtepomp.

In 2050 willen we onze woningen niet meer verwarmen met aardgas. De Rijksoverheid helpt woningeigenaren om de komende jaren minder energie te verbruiken en hun woning zo te verduurzamen dat ze straks zonder aardgas verwarmd kunnen worden. De subsidie is een onderdeel van de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en geldt voor eigenaren die zelf in hun huis wonen. De subsidie kan worden aangevraagd bij minimaal twee isolatiemaatregelen, of bij combinatie van één isolatiemaatregel met een (hybride) warmtepomp. Verenigingen van Eigenaren kunnen voor isolatiemaatregelen terecht bij de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH).

Hoe goed moet je isoleren?

Met een goed geïsoleerd huis verbruik je minder energie, waardoor je energierekening omlaag gaat. Het is ook comfortabeler: met vloerisolatie voelt de grond niet koud aan en met dakisolatie is de zolder ook behaaglijk warm.

De overheid heeft richtlijnen opgesteld tot welke grens je je huis moet isoleren: de standaard en streefwaarden. Deze standaard geeft aan wanneer de woning goed genoeg is geïsoleerd om aardgasvrij te kunnen worden. De streefwaarden geven voor afzonderlijke bouwdelen, zoals dak, vloer, of ramen, aan met welke isolatie je sowieso goed zit.

Warmtepomp

De standaard maakt onderscheid tussen huizen vóór en na 1945. Dit omdat er in woningen van vóór 1945 vaak geen spouwmuurisolatie mogelijk is. Als je huis geïsoleerd is volgens de standaard, dan kun je de cv-installatie (die op aardgas werkt) vervangen door een warmtepomp of hybride warmtepomp. Een warmtepomp draait op elektriciteit en haalt zijn warmte uit de lucht. Een hybride warmtepomp, in sommige gevallen verstandig voor huizen van vóór 1945, verwarmt ook met elektriciteit, maar heeft de mogelijkheid om bij erg koud weer over te gaan op verwarming met aardgas, waarmee hogere temperaturen mogelijk zijn dan met verwarming via elektriciteit.

De verhoging van de subsidieregeling geldt in ieder geval tot en met 2024. 

Bron: Rijksoverheid

Hoe zit het met de brandveiligheid?

De brandreactieklasse (conform de NEN EN 13501-1) wordt normaliter door de opdrachtgever vastgelegd, rekeninghoudend met de relevante voorschriften van het project. De brandreactie is van toepassing op het complete systeem en geldt dus niet voor individuele componenten. Daarom wordt het volledige systeem (kleefmortel, isolatiemateriaal, wapening- en afwerklaag) aan een brandreactietest onderworpen volgens de EN 13823 (warmtebelasting door een enkelvoudig brandend voorwerp voor bouwwaren SBI test) en EN ISO 11925-2 (middels “kleinbrenner”).

De brandreactieklasse van Knauf is B S1, d0 en betekent het volgende:

 • B: Erg beperkte bijdrage aan de brand en zeer moeilijk brandbaar
 • s1: Geringe rookproductie bij brand
 • d0: Geen brandende druppels bij brand