Sluit
Menu

Muurtje stucen

Doe het samen met knauf in 7 stappen


Is stucen moeilijk? Ja, behoorlijk. Maar ik help je op weg met deze duidelijke instructievideo. Hierin laat klusser Theo stap-voor-stap zien hoe hij een kleine stucklus aanpakt.

En wil je de stappen daarna nog eens rustig nalezen? Ook dat kan. Ik heb ze nog eens voor je op een rij gezet in het stappenplan hieronder. Zo ga je goed voorbereid aan de slag.

Met Knauf klus je altijd samen.

 

Knauf ORANJE®BAND

Dé doe-het-zelf pleistergips en universele voorstrijk voor de kleine stucklus, bijvoorbeeld in de hal.

ORANJE®BAND pleistergips

  • Speciaal voor de kleine stuc klus
  • Smeert lekker licht en smeuig
  • Prachtig wit eindresultaat

Download de flyer

ORANJE®BAND Universele Voorstrijk

  • Kant-en-klaar
  • Licht en soepel te verwerken
  • Droog binnen 2 uur
  • Te gebruiken op alle soorten ondergronden

Download de flyer

 

Hoeveel heb je nodig?

Met 20 kg (en 12 liter water) kun je ongeveer 5 m2 stucen. Hoeveel Oranjeband jij voor jouw klus nodig hebt is afhankelijk van het aantal m2 dat je wilt stucen en de benodigde laagdikte. Gebruik voor een indicatie de onderstaande tabel.

Oppervlakte Laagdikte Oranjeband in KG Water in liters
2 m2 4 mm 8 4,8
2 m2 10 mm 20 12
5 m2 4 mm 20 12
5 m2 10 mm 50 30

 

Download boodschappenlijst

 

Stappenplan

1. Voorbereiding

Bepaal of de ondergrond geschikt is voor Oranjeband en hoeveel materiaal je nodig hebt. De gips is geschikt voor alle steenachtige ondergronden, inclusief beton. Maak de muur goed schoon en droog. En verwijder eventueel losse delen. Bescherm de vloer met een stucloper.

2. Voorstrijken

Behandel de ondergrond voor met Knauf Oranjeband Universele Voorstrijk. De voorstrijk zorgt ervoor dat de gips goed hecht. Breng de voorstrijk dun aan over de volledige ondergrond met een blokkwast of vachtroller. En laat de muur minstens 2 uur drogen. Plakt de muur niet meer? Dan kan je verder gaan.

  giet de voorstrijk over in een grotere emmer. Dat werkt makkelijker.

3. ORANJE®BAND aanmaken

Vul een kuip met schoon water. Op de verpakking staat hoeveel water je nodig hebt. Strooi de gips rustig in het water en wacht 5 minuten. Zo kan de gips water opnemen. Mix daarna zorgvuldig tot de gips smeuïg en klontvrij is.

Let op: In het begin lijkt het misschien alsof er te weinig water bij de gips zit, maar gooi er niet meer water bij dan staat aangegeven. De gips wordt na ongeveer 4 minuten vanzelf glad en is dan klaar voor gebruik.

  Het mixen doe je met een geschikte boormachine en met een spiraalgarde. Zorg dat je de juiste garde gebruikt.

4. Gips aanbrengen

Noteer je starttijd. De gips moet per stap voldoende opstijven. Breng de gips aan met een pleisterspaan direct na het mixen. Rechtshandig? Begin dan links bovenaan. En smeer van onder naar boven. Breng minimaal 4 mm gips aan en verdeel de gips gelijkmatig.

De gips hoeft er nu nog niet strak op te zitten. Gladmaken komt later. Hou het tempo er dan ook goed in, zodat de gips makkelijk te verwerken blijft.

   Voor deze stap heb je 20 minuten de tijd. Na 20 minuten wordt de gips te hard om te verwerken. Deze tijd is voldoende om 5 m2 pleistergips aan te brengen

5. Uitvlakken met de rei

Is het hele oppervlak vol gezet? Vlak de muur dan direct uit met een rei. Zorg ervoor dat je er niet te veel gips afschraapt. Vul oneffenheden op met gips en haal de rei er nog een keer overheen. Wellicht zie je hierna nog oneffenheden. Dit is niet erg. Deze worden later weer gecorrigeerd. Laat de gips ongeveer 30-40 minuten opstijven.

  Maak in de tussentijd het gereedschap dat je niet meer nodig hebt, schoon.

   Rei niet langer dan 10 minuten en zorg dat je binnen 30 minuten na je starttijd klaar bent met uitvlakken.

6. Vlak maken

Check of de ondergrond hard genoeg is om verder te gaan. Voel daarvoor met je vingertoppen aan de gips of er nog beweging in zit. Zo ja: wacht dan voordat je verder gaat.

Maak de muur vlak met een spackmes. Wacht daarna ongeveer 20 minuten voordat je verder gaat.

   Voor het uitvlakken heb je ongeveer 10 minuten de tijd. Start niet eerder met vlak maken dan 60 minuten na je starttijd.

7. Glad maken

Doop het schuurbord in een emmer met water en schuur de muur. Wrijf daarvoor met draaiende bewegingen over de gips en hou het schuurbord goed nat. Wacht ongeveer 10 minuten of totdat de gips mat is opgedroogd. Maak de muur glad met een spackmes of pleisterspaan.
Voor een super glad resultaat maak je de muur nogmaals nat met een blokkwast. Daarna maak je het weer glad met een spackmes of pleisterspaan. Dit kan je herhalen totdat de muur spiegelglad is.

Let op: Niet nogmaals schuren.

   Start niet eerder met glad maken dan 80 minuten na je starttijd.