• Producten & Systemen
  • Expertise
  • Documentatie
  • Bedrijven
  • exoskelet - tno header_3

    Onderzoek Exoskelet in de bouw

    TNO en Knauf doen onderzoek naar het gebruik van het exoskelet in de bouw

    Belangrijke Milestone: Laatste Testdag van Baanbrekend Onderzoek naar Exoskelet met Vrijwillige Stukadoors

    13 december 2019

    Nadat het onderzoek in november van dit jaar een wetenschappelijke fase in is gegaan, was 13 december de laatste testdag van in totaal zes testdagen. Twaalf willekeurige stukadoors hebben zich vrijwillig aangemeld na de oproep om mee te werken aan het onderzoek naar het exoskelet. Het feit dat er binnen een uur na de oproep al stukadoors op de reservelijst terecht kwamen, gaf aan dat de bereidheid om mee te werken groot was.

    Exoskelet - TNO  image og
    Knauf Exoskelet test HOGERES. (155 van 216)
    Knauf Exoskelet test HOGERES.
    Knauf Exoskelet Test Hoge Res

    Twaalf willekeurige stukadoors hebben zich vrijwillig aangemeld na de oproep om mee te werken aan het onderzoek naar het exoskelet.

    Knauf Exoskelet test HOGERES. (86 van 216)
    Magenta_Placeholder_knauf.com
    Magenta_Placeholder_knauf.com
    Magenta_Placeholder_knauf.com

    Het feit dat er binnen een uur na de oproep al stukadoors op de reservelijst terecht kwamen, gaf aan dat de bereidheid om mee te werken groot was.

    Het onderzoek

    TNO en Knauf hebben al in 2017 de handen ineen geslagen om te onderzoeken of het gebruik van een exoskelet positief kan bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van werknemers in de bouw. Bij stukadoors wordt in dit onderzoek een romp ondersteunend exoskelet getest. Een aantal stukadoors heeft, voorafgaand aan het onderzoek, dit exoskelet uitgeprobeerd op de bouwplaats en de eerste reacties waren positief. Nu wordt met een wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door TNO, de spieractiviteit van stukadoors met en zonder exoskelet onderzocht. Het onderzoek vond plaats met twaalf testpersonen in een gecontroleerde omgeving.

    Duurzame inzetbaarheid

    Niet eerder is wetenschappelijk onderzocht wat een exoskelet nu echt doet voor de stukadoors beroepsgroep. De resultaten van de test geven richting aan de inzet en/of doorontwikkeling van exoskeletten voor stukadoors. Draagbare en betaalbare exoskeletten die bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid vormen het streven. Volgens onderzoeksleider prof. dr. Michiel de Looze van TNO geldt in zijn algemeenheid dat het de uitdaging is om exoskeletten te ontwikkelen die tegelijkertijd effectief zijn, niet in de weg zitten en op brede schaal geaccepteerd worden.

    Betrokkenheid van Knauf

    Algemeen bekend is dat werknemers van zware beroepen te maken krijgen met fysieke problemen. Uitval door ziekte of zelfs arbeidsongeschiktheid komt helaas regelmatig voor. Het gebruik van een exoskelet zou positief kunnen bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van verwerkers in de bouw, de voornaamste doelgroep van Knauf. Rob van Groningen, CEO: “ Als marktleider in gipsproducten zien we het als onze plicht om na te denken over oplossingen die het zware vak van in dit geval de stukadoor, kunnen verlichten. Dit doen we al jaren met bijvoorbeeld de inzet van PFT gipsspuitmachines. Ook in de toekomst blijven we als Knauf actief naar mogelijke ontwikkelingen kijken, die onze verwerkers kunnen ondersteunen bij het duurzaam uitoefenen van hun vak.”

    Testfase achter de rug

    In de praktijkruimte van NOA in Veenendaal zijn de tests met het exoskelet uitgevoerd. We hebben twee stukadoors gevraagd wat voor hen de reden was om deel te nemen aan het onderzoek. Ricardo Goes (JP Goes Verbouw & Onderhoudsbedrijf): “Ik ben al 12 jaar stukadoor en kamp met klachten in schouder en pols. Toen ik de oproep op Facebook voorbij zag komen, zag ik het meteen zitten om deel te nemen. Ik was benieuwd of, en zo ja, waarmee het exoskelet me zou kunnen ontlasten.” Rick Folkerts (Stukadoorsbedrijf De Terp): “Vanaf 2015 ben ik al rug patiënt. Daarom was ik nieuwsgierig in hoeverre het exoskelet iets voor mijn rug kon betekenen. Ook vond ik het gewoon erg leuk om aan dit onderzoek mee te werken.” Naast deze stukadoors die al klachten hebben, zijn ook veel stukadoors bij de test betrokken die klachtenvrij zijn. Het doel van het onderzoek is dat het dragen van het exoskelet preventief werkt en eventuele toekomstige klachten voorkomt. Bij deze willen we, ook namens het onderzoeksteam van TNO, alle stukadoors die aan het onderzoek hebben meegewerkt, nogmaals bedanken.

    Resultaten

    Nadat de resultaten verzameld en uitgebreid geanalyseerd zijn, verwachten we in februari de eerste resultaten te kunnen communiceren. De komende weken kun je wellicht in de media meer lezen over dit onderzoek naar het gebruik van het exoskelet in de bouw, aangezien vandaag de algemene - en vakpers is uitgenodigd om op de testlocatie te komen kijken en vragen te stellen aan de onderzoeksleider van TNO en de directeur van Knauf.

    Contactpersoon

    Reynoudt Koning
    Reynoudt Koning
    Markt Manager Stuc

    Knauf BV